Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf openen en as uitnemen


18 februari 2010

Vraag nummer: 7331  (oude nummer: 15138)

MIJN MAN IS IN 2010 OVERLEDEN TOEN DE KINDEREN 3 EN 7 JAAR WAREN NU WILLEN ZIJN GRAAG AS VAN HUN VADER IN EEN HANGERTJE ZODAT ZE IETS VAN HEM BIJ ZICH KUNNEN DRAGEN .NU HEB IK CONTACT GEHAD MET DE PAROCHIE EN DIE ZEGGEN DAT DAT NIET KAN OMDAT HET GRAFSCHENIS IS.HET WORDT GEDAAN DOOR EEN ERKEND BEDRIJF EN WE WILLEN ALLEEN WAT AS VAN MIJN MAN ,ZODAT DE KINDEREN DIT IN EEN HANGERTJE KUNNEN DOEN EN BIJ ZICH DRAGEN ,WAT KAN IK NOG DOEN OM DIT MOGELIJK TE MAKEN VRIENDELIJKE GROETEN B.V.D.
PAULA VAN DEN BOOMEN GOOSSENS

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dan vergist de parochie zich. Het is wettelijk zeker mogelijk om een urnenengraf of een gewoon graf te openen en de asbus uit het graf te halen en er een beetje as uit te nemen. En dan de rest weer in het graf te plaatsen.
De rechthebbende op een graf mag de bestemming van de as altijd wijzigen.
Voor een asbus geldt ook geen termijn van grafrust van 10 jaar zoals voor een overledene in een kist. Een asbus mag altijd (tijdelijk of definitief) uit een graf worden gehaald.
Met grafschennis heeft het niets te maken.

Grafschennis is het, als u of een ander die niet bevoegd is, zelf in het graf gaat graven. Dat mag alleen iemand van of namens de begraafplaatshouder. Of een bedrijf met toestemming van de parochie/begraafplaatshouder. Als een onbevoegd persoon dat doet, is hij strafbaar. Maar daar gaat het hier niet om. U vraagt het immers netjes aan de parochie als begraafplaatshouder. En die moet dan het graf openen.

Helaas staan dit soort mogelijkheden niet in detail in de wet beschreven. Maar het kan zeker.
U kunt de parochie wijzen op wat over dit onderwerp geschreven is in het Thematisch handboek lijkbezorging (uitg. SDU), of op deze site.
Zij kunnen ook contact opnemen met de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) via LOB@begraafplaats.nl.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE