Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geldt bijplaatsen van urn in graf als dubbele begravenis?


5 oktober 2005

Vraag nummer: 4066  (oude nummer: 6597)

Geachte Mevrouw, Mijnheer,
Een vriendin wil graag de urn met as van hun jong-gestorven kind meenemen in het graf. Dit zou volgens de begravenisondernemer echter betekenen dat haar echtgenoot later niet meer bij haar begraven kan worden omdat dit aangemerkt wordt als een "dubbele begravenis" Bestaat er misschien een clausule waardoor het mogelijk is om deze wens wel te vervullen?
Met vriendelijke groet, C. van der Zwaag.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Of de bijzetting van een asbus wordt gerekend als een bijzetting van een overledene in een kist, is een kwestie die per begraafplaats verschilt. Wettelijk is het niet hetzelfde. De Wet op de lijkbezorging geeft aan dat maximaal 3 overledenen in een (zand)graf boven elkaar mogen worden begraven, maar er is geen maximum voor asbussen. Wettelijk is het dus zeker niet zo dat het bijplaatsen van een urn in een graf als dubbele begrafenis geldt.

De eigenaar van een begraafplaats, de gemeente of een kerkgenootschap of een stichting, is echter vrij om graven zó uit te geven dat slechts maximaal de stoffelijke resten van 2 personen mogen worden bijgezet, ongeacht of dit als lijk in een kist of als verbrand lijk in een asbus is. Maar eerlijk gezegd vind ik een dergelijke regeling niet handig en niet verstandig omdat graven en begraafplaatsen efficiënter en goedkoper gebruikt kunnen worden als er náást of boven kisten nog asbussen in geplaatst kunnen worden. De meeste begraafplaatsen doen het daarom dus ook niet zo.

Het kan zijn dat wat de begrafenisondernemer uw vriendin vertelde, van toepassing is op de lokale begraafplaats. Maar zeker niet op alle begraafplaatsen in Nederland. Als uw vriendin die wens heeft, kan die zeker vervuld worden. Maar men moet eerst bij een begraafplaats in de buurt informeren waar men 2 kisten en 1 asbus samen in één graf toestaat.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE