Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

De man van mijn overleden moeder wil het grafrecht van de urn van mijn vader niet overdragen


15 augustus 2017

Vraag nummer: 51653

Mijn vader is al 14 jaar geleden overleden. 6 jaar geleden is mijn moeder hertrouwd. Nu ze ook overleden is, is het grafrecht van mijn vader automatisch overgedragen aan haar man. Na hierover overlegd te hebben en met de dela wat zaken besproken te hebben over een evt overdracht naar mij toe over te dragen ziet de man van mijn moeder hier toch van af omdat hij er geen zin in heeft en dit over 8 jaar nog wel eens wil bekijken ( wanneer de betaal termijn er weer op zit). Aangezien het contact niet goed is wil ik dot toch om mijn naam hebben omdat ik bang ben dat hij opdracht geeft het graf te ruimen. (Het betreft een urn graf) na een gesprek met de dela blijkt dat ik geen rechten heb zolang de man van mijn moeder de betreffende brief niet tekend.
Wat kan ik hiermee? De man heeft mijn vader nooit gekend, maar doordat ze getrouwd zijn geweest in gemeenschap van goederen lijkt dit een onbezonnen zaak.

Mvg Yvonne

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U schrijft helaas niet duidelijk wat de situatie is. Staat de urn van uw vader in een graf of in een urnennis. Is dat graf op een begraafplaats? Welke?
Is uw moeder ook gecremeerd? Waar is haar as gebleven? In het graf of de nis van uw vader? Of elders?

Er is geen enkele reden voor de houder van de begraafplaats of het columbarium waar de urn van uw vader is, om de grafrechten over te dragen aan de echtgenoot van uw moeder, als daar ook niet de as van uw moeder is.
Grafrechten krijgen heeft helemaal niets te maken met het wel of niet in gemeenschap van goederen getrouwd zijn.

Als het gaat om een gemeentelijke begraafplaats, kunt u een bezwaarschrift indienen tegen het besluit om het grafrecht ook naam van de man van uw moeder te zetten. U moet dan wel zelf om de grafrechten vragen. Dit kan binnen 6 weken nadat het graf op naam van de weduwnaar van uw moeder is gezet.

Als het gaat om een niet-gemeentelijke begraafplaats of een crematorium met een columbarium kunt u een klacht indienen bij de Ombudsman uitvaartwezen. Zie voor de mogelijkheden en procedure www.OmbudsmanUitvaartwezen.nl.

Wat is de positie van DELA? Heeft DELA de houder van de begraafplaats of het crematorium gezegd dat de grafrechten moesten worden overgedragen aan de man van uw moeder? Of is DELA de houder van de begraafplaats of het crematorium waar de as van uw vader is?

Eigenlijk is dit iets wat u met uw moeder had moeten bespreken toen zij nog leefde. Dan had u het samen kunnen regelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE