Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bosurn verplaatsen zonder toestemming


21 juli 2002

Vraag nummer: 832  (oude nummer: 1156)

Mag of mogen medewerkers crematorium bosurn verplaatsen zonder toestemming of kennisgeving van/aan rechthebbende? En het rondom de urn gemaakte rotsen/plantentuintje afbreken en de attributen daarvan op een hoop neerleggen elders naast de verplaatste urn?


--------------
22 juli 2002
Reactie op uw antwoord (vraag 1156)
Als eerste dank voor de snelle en duidelijke reactie. In het contract wordt inderdaad gesproken over 1 asbus bijzetting in urnentuin zonder opgaaf van plaatsnummer. Het was en is dan ook inderdaad een plek in het urnenbos die wij gezamelijk als familie samen met uitvaartverzorgster en collega's van het crematorium hebben uitgezocht. Toen is ons ook wel de mededeling gedaan dat later de privacy minder zou kunnen worden i.v.m. aanleg pad van urnentuin naar urnenmuur.
Nu, is op een ochtend begonnen met ontginning van urnenbos en heeft volgens zeggen bedrijfsleiding crematorium een ingehhurd bedrijf de urn en omliggende rotsen en planten weg gehaald zonder dat zij daarvan wisten. Dat is het excuus van medewerkers crematorium. Laat in de middag worden gebeld met de mededeling dat de urn een stukje is verplaatst. Dat stukje is meters geworden. Wij willen het niet over rechten hebben, maar wel over respect, gevoel en fatsoen. Zij hadden ons ook vooraf kunnen waarschuwen zodat wijzelf het geheel hadden kunnen verplaatsen. Alle begrip en medewerking had er dan geweest. Het ons niet om onze rechten, maar wel om een eerlijk antwoord. Wie is verantwoordelijk voor deze daad? Ik heb zelf ruim 25 jaar in het uitvaartwezen gewerkt en echt van zoiets nog nooit gehoord.
Het heeft grote afbreuk gedaan op een plek die is ontstaan door liefde, respect en collegialiteit.
Jammer dat zulke onherstelbare fouten gemaakt worden in een gevoelige en voor nabestaanden onmisbare bedrijfstak. Wij geloven niet dat de verplaatsing van het geheel is geschiedt zonder medeweten van bedrijfsleiding, zoiets kan niet.
Met vriendelijke groet,

N.N. (naam bij redactie bekend)

Antwoord:

Of het crematorium een bosurn mag verplaatsen, hangt af van het contract dat u met dat crematorium hebt.
Als er in het contract wordt gesproken over 'een plaats in de urnentuin' bijvoorbeeld, hebt u geen recht van spreken als men de urn binnen die urnentuin verplaatst. Alleen als het terrein is opgedeeld in kleine vakjes, net als graven in een grafvak, en een bepaald stukje (vak A rij 2 nr. 16 bijvoorbeeld) aan u is verhuurd, mag men de urn niet verplaatsen zonder uw toestemming.

Ofdat men een rotstuintje mag afbreken hangt ook weer af van wat in uw contract en wat in de voorwaarden of reglement of verordening van het crematorium staat. Als daar staat dat u ter plekke van de urn een tuintje mag aanleggen, mag men dat niet zomaar verwijderen. Maar als u alleen de urn ergens op het terrein mag bijzetten en er niet is bepaald dat u op een stukje van bijvoorbeeld 1 bij 1 meter een tuintje mag aanleggen of monument mag plaatsen, hebt u geen recht van spreken als men het verwijdert.

Kortom, kijk uw papieren na.

mr. W.G.H.M. van der Putten

21 juli 2002

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE