Bijzetting urn op graf aard- en nagelvast?


16 januari 2003

Vraag nummer: 1938  (oude nummer: 2316)

Thu, 16 Jan 2003 14:34

Geachte heer van der Putten,

Zijn er wettelijke regels, of bepalingen, die gebieden een urn die men op een graf plaatst aard- of nagelvast te maken? Of moet dit in een reglement worden opgenomen? Dit in verband met vandalisme en/of diefstal. Is de begraafplaats hier voor aansprakelijk?

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn geen wettelijke regels om een urn aard- en nagelvast op een graf te plaatsen. Tot 1991 stond wel in de regelgeving dat een urn aard- en nagelvast in een columbarium moest staan. Maar de wetgever vond dit eigenlijk zo vanzelfsprekend, dat ze deze bepaling in het kader van het streven geen onnodige regels te stellen, heeft geschrapt.

Het is uiteraard ten zeerste aan te bevelen om een urn aan het oppervlak vast te maken. Zowel in een columbarium als op een graf. Diefstal van een urn komt helaas regelmatig voor.

Het is verstandig om in een reglement - of in nadere regels voor grafmonumenten op basis van het reglement - op te nemen dat een urn aard- en nagelvast op een graf kan worden geplaatst.
Maar ook zonder regel is het een zaak van gezond verstand.

De begraafplaats is niet aansprakelijk voor diefstal en vandalisme. Zie over diefstal en vandalisme en aansprakelijkheid ook diverse vragen in de sub-rubriek Grafmonument.

mr W.G.H.M. van der Putten

16 januari 2003

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn