Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bijzetting asbus huurgraf


11 mei 2003

Vraag nummer: 2239  (oude nummer: 2659)

Sun, 11 May 2003 21:08

Geachte mr. van der Putten,
Kan een kerkbestuur, zich beroepend op het kerkhofreglement, een familie weigeren om de asbus van hun overleden vader bij te zetten in het graf van hun moeder (overleden 20 jaar geleden).
Het betreft hier een enkel graf waarvan de huurtermijn nog niet verlopen is en waarvan de familie de huur reeds 1 maal verlengd heeft. Ook als het een dubbel graf geweest zou zijn weigert men een asbus gelijk te stellen aan een overleden persoon. Staat het kerkbestuur van deze parochie-begraafplaats in zijn recht en kunnen zij dit standpunt op juridische gronden overeind houden.

Met vriendelijke groet,

Wim Tromp
Uitvaartverzorger

Antwoord:

Geachte heer Tromp,

Ik kan de vraag alleen algemeen beantwoorden, omdat ik niet weet welke begraafplaats het betreft.
In beginsel is het mogelijk om de plaatsing van asbussen in een graf te verbieden, maar dan moet het ook echt uitgesloten zijn in het reglement. Als er niets geregeld is, is het mogelijk. Die laatste situatie is uitdrukkelijk aan de orde geweest tijdens de behandeling van de huidige Wet op de lijkbezorging in de Tweede (of Eerste) Kamer, waar de minister heeft gezegd, dat als er niets geregeld is, een asbus bijgezet mag worden. Zo'n uitspraak geldt voor de rechter als authentieke aanwijzing van de wetgever, op basis waarvan hij in een eventueel geschil over zo'n zaak een vonnis wijst.

De vraag is dus, hoe duidelijk het reglement de plaatsing verbiedt.

Overigens is het een beetje een vreemde kwestie, want voor RK-begraafplaatsen zijn er tegenwoordig geen principiƫle redenen (meer) om de plaatsing van asbussen tegen te gaan. Wat heeft het kerkbestuur er dan op tegen?
Als het reglement inderdaad de plaatsing zou verbieden, meen ik dat het dringend tijd zou worden om het reglement te wijzigen.

mr W.G.H.M. van der Putten

12 mei 2003

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE