Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bijzetten urn in geboorteplaats


4 maart 2003

Vraag nummer: 2045  (oude nummer: 2433)

Tue, 04 Mar 2003 18:30

Mijn tante is vorige week gecremeerd in Eindhoven.
Haar wens was om bijgezet te worden in een urnenmuur te Groessen, haar geboorteplaats, waar ook haar zus vorig jaar bijgezet is. Op deze begraafplaats zijn meerdere familieleden begraven.

Nu hoorde ik dat e.e.a. niet kan omdat mijn oom nog in leven is en in Eindhoven woont. Zij zal dus in Eindhoven bijgezet worden.

Mijn moeder, wonende te Velp, heeft ook de wens geuit om in Groessen bijgezet te worden. Als mijn vader dan nog leeft, zouden wij met het zelfde euvel zitten.

Zijn hier wettelijke bepalingen voor?
Geldt dat ook voor begraven? Mag je overal waar je wilt begraven worden?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Hier zijn geen wettelijke bepalingen voor. Iedereen mag in principe begraven worden waar hij/zij wil, of de asbus laten bijzetten. Alleen zijn er soms begraafplaatsen die in verband met ruimtenood begrafenissen of bijzetting van buiten de eigen woonplaats weren, maar dat is maar een klein aantal en het speelt meer bij graven dan bij plaatsen in een urnenmuur.

Echter, uitgangspunt van handelen is volgens de wet de wens van de overledene. Nabestaanden mogen niet zomaar eigen wensen en inzichten volgen, al doen de velen dat wel. Dan had de overledene er maar voor moeten zorgen dat zijn/haar wens in een testament of codicil stond en dat er mensen zijn waar ze op kon vertrouwen dat zij die wens zouden uitvoeren, desnoods onafhankelijke derden. Zie o.a. vraag 2221 'Hoe ben ik zeker dat mijn laatste wilsbeschikking nageleefd wordt?' in de subrubriek 'testament/laatste wil'.

Maar wellicht volgt uw oom de wens van uw tante toch op. En anders zouden nabestaanden de asbus(sen) na het overlijden van de ook alsnog in Groessen kunnen bijzetten.

mr W.G.H.M. van der Putten

5 maart 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE