Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bijzetten urn in bestaand graf


29 september 2004

Vraag nummer: 3336  (oude nummer: 4716)

Mijn tante woont in Amerika.Zij heeft te kennen gegeven dat zij na haar dood gecremeerd wil worden en haar as wil laten bijzetten in het graf van haar ouders,(mijn grootouders) in Nederland. Zij liggen begraven op een parochie- kerkhof in Eindhoven.Intussen weet ik dat het bijzetten van een urn op een gemeentekerkhof geen probleem geeft. Het is mij echter niet duidelijk hoe dat zit op een parochie-kerkhof.Kunt u mij daarover informeren.
Gegroet, A.W.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het bijzetten van een asbus in een graf op een gemeentelijke begraafplaats (een kerkhof (= hof/plaats rond een kerk) is meestal kerkelijk) is in 99% van de gemeenten geen probleem. Maar niet overal!
Ook de katholieke begraafplaatsen en kerkhoven staan meestal het plaatsen van een asbus toe. Het zijn vooral de wat strengere protestantse begraafplaatsen die niets met crematie van doen willen hebben. Maar dat geldt ook nog voor een enkele gemeente in een christelijk getinte streek.

Ik verwacht van een parochie-kerkhof in Eindhoven geen enkel probleem bij het bijzetten van een asbus. Maar elke begraafplaats mag zijn eigen voorschriften maken. Dus of ergens een asbus mag worden geplaatst is maar op één manier met zekerheid te achterhalen: door het de betreffende begraafplaats te vragen.

Als het een bestaand graf is, is trouwens vaak al in de grafakte aangegeven of een asbus mag worden geplaatst. Althans, bij relatief jonge graven. Enkele decennia geleden was het plaatsen van een asbus in een graf tamelijk ongebruikelijk. Daarom werd het destijds meestal ook niet in grafbrieven of reglementen genoemd. Maar kan het inmiddels wel.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE