Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bijzetten urn in algemeen graf


1 april 2005

Vraag nummer: 3801  (oude nummer: 5803)

Geachte heer van der Putten,

Een urn bijzetten in een algemeen graf, waar de vader van de overledene is begraven, is dit toegestaan volgen de wet? Als er twee diep wordt begraven is, hoe diep moet de urn begraven zijn. Ik ga er van uit, dat het dan volgens de wet mag.

Vriendelijke groet,

L.P. Buijs
Beheerder begraafplaats te Halfweg.

Antwoord:

Geachte heer Buijs,

Het bijzetten van een urn in een algemeen graf mag, maar wordt normaal nooit gedaan omdat de termijnen te verschillend lopen. Een asbus die begraven is moet namelijk 20 jaar begraven blijven (tenzij die in opdracht van de nabestaanden een andere bestemming krijgt). En een algemeen graf wordt in de regel voor 10 jaar uitgegeven. U zou nu dus de situatie kunnen creƫren dat u over 10 jaar niet het graf mag ruimen, omdat er nog een asbus ligt.
Een oplossing kan zijn dat men nu reeds een schriftelijke opdracht geeft om u de inhoud van de asbus te (laten) verstrooien, dan hebt u er later geen probleem mee. En als men later nog iets anders wil, de asbus zelf toch mee naar huis nemen, bijvoorbeeld, dan is dat ook geen enkel probleem. Dat kan later altijd nog. Maar u moet niet verplicht worden om het graf langer aan te houden.

Als u een gemeentelijke begraafplaats zou zijn met meer algemene graven, dan zou u er m.i. nooit aan moeten beginnen om asbussen en gewone kisten te mizen in 1 graf. Dat geeft bijna altijd ellende en verkeerde precedenten. Maar ik denk dat u weinig algemene graven hebt en dat u ruimte hebt; dan valt het te overwegen.

Zie meer vragen in o.a. de sub-rubriek Bijzetten asbus in de rubriek Cremeren. En mogelijk ook in de sub-rubriek Algemeen graf in de rubriek Begraven.

De diepte van begraven van een asbus is niet voorgeschreven.
Het hoeft niet diep. In theorie is 10 cm onder de aarde voldoende. Maar men moet dit met gezond verstand doen. Als een asbus onder een grote zerk komt te liggen, kan men de asbus van de zijkant vrij onderdiep schuin onder de zerk leggen. Daar komt normaal gesproken niemand bij. Als het in een graftuintje komt, zou ik het zo diep begraven dat niemand met het planten of uitnemen van nieuwe /oude beplanting op die asbus stuit. Dan zou ik een gat van 50 cm maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE