Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bijzetten asbus en graf ruimen


20 november 2011

Vraag nummer: 26748

Mijn vader is in 1988 overleden en begraven in een dubbel graf. Mijn moeder wil zich laten cremeren en vraagt zich af of de urn in haar man's graf kan worden bijgezet, zodat het graf dan geruimd kan worden binnen de 10 jaar na haar overlijden. Dit om te voorkomen dat er in 2018 opnieuw grafrechten moeten worden betaald.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik begrijp de gedachte die achter uw vraag zit. Zo van: dan kan het graf best in 2018 worden geruimd. Aan de asbus kan dan nog een andere bestemming worden gegeven.

Maar als een urn in een graf wordt bijgezet, hanteert een begraafplaats ook vaak de regel dat de grafrechten moeten worden verlengd met 10 jaar. Dit, omdat de houder een begraafplaats een asbus die is bijgezet ook niet eerder dan 10 jaar mag ruimen. Maar ik schrijf 'vaak'; het hoeft niet altijd. Want aan de asbus kan ook een andere bestemming worden gegeven.

Als de betreffende begraafplaats wel de regel hanteert dat men grafrechten na bijzetting van een asbus met 10 jaar moet verlengen, bent u er aan gebonden.
Vraag gewoon eerst eens aan de betreffende begraafplaats naar haar voorschriften in zo'n situatie. Dan kunnen uw moeder en u nog beslissen wat er met de asbus moet gebeuren: toch bijzetten en de grafrechten verlengen, of een andere bestemming aan de as geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden. Zoals de vraag: Van wie is de grafsteen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE