Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Betaling columbarium (bij verschillende wensen van nabestaanden)


4 januari 2017

Vraag nummer: 48848

De drie kinderen van mijn schoonouders hebben besloten de as van hun ouders te verstrooiien. hiervoor is reeds betaald. Nu wil mijn schoonzus toch de as bijzetten in een columbarium, en zij heeft daartoe als rechtshebbende het recht. Moet mijn man nu meebetalen aan de hoge kosten van het bijzetten?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kosten van de uitvaart behoren tot de kosten die ten laste komen van de nalatenschap. Tot de kosten van de uitvaart behoren (bij een begraving) ook de kosten van een graf en grafmonument en (bij een crematie) de kosten van de asbestemming. Als de overledene zelf heeft aangegeven dat hij of zij wenst dat de as moet worden bijgezet in een columbarium, moet die wens worden gevold. En worden betaald.

Echter, dat laatste geldt in principe alleen als er een voldoende hoge nalatenschap is om de kosten uit te betalen. Op het moment dat de erfgenamen bepaalde kosten niet meer uit de nalatenschap kunnen betalen maar uit eigen zak moeten betalen, mogen ze ook eigen afwegingen en wensen naast de wens van de overledene zetten.

Als de wens van de overledene niet bekend was of als de overledene gesteld heeft geen enkele voorkeur te hebben, hebben de kinderen alle vrijheid een eigen keuze te maken.

Als 2 van de 3 kinderen vinden dat de asbus toch moet worden bijgezet en de kosten kunnen worden betaald uit de nalatenschap, dan zijn de kosten helemaal voor de nalatenschap.
Als 2 van de 3 kinderen vinden dat de asbus toch moet worden bijgezet en de kosten kunnen niet worden betaald uit de nalatenschap, dan kan de asbus worden bijgezet maar zijn de kosten voor die 2 kinderen. Het is niet zo dat 2 kinderen kunnen beslissen over de portemonnee van hun broer of zus.
Als 1 van de 3 kinderen vindt dat de asbus toch moet worden bijgezet en de andere 2 kinderen staan daar neutraal tegenover (ze zijn daar niet voor, maar hebben er ook geen bezwaar tegen), dan zijn de kosten voor het ene kind dat dat graag wil.

De kosten van bijzetting in een columbarium zijn momenteel gemiddelde ongeveer 110,- euro per jaar. Maar de kosten kunnen per crematorium of begraafplaats erg uiteen lopen.
Misschien is er nog een alternatief, namelijk dat een van de kinderen de asbus thuis bewaart, in huis of in de tuin. Dan hoeft het niets te kosten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE