Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asbus vriendin opa


11 maart 2005

Vraag nummer: 3751  (oude nummer: 5703)

geachte mr. van Putten,
Graag zou ik u een vraag willen voorleggen die tamelijk ingewikkeld is.
Zo'n 5 jaar geleden is mijn oma overleden.Mijn opa had al gauw een andere vriendin en sinds die tijd hebben wij geen contact meer met hem.Hij is ook met die mevrouw getrouwt.Nu is die mevrouw ook overleden en gecremeerd.Nu is de wens van mijn opa om haar urn op het graf van mijn oma te zetten en haar naam er bij op te zetten.Wij als kinderen en kleinkinderen zijn het daar niet allemaal mee eens.Nu vreog ik mij af op wij iets kunnen doern om dat tegen te houden.Het graf staat op zijn naam en is een dubbel grafOverleg kan er niet met hem over worden gepleegd omdat geen van ons contact met hem heeft.Hopelijk kunt u mij advies geven.Wij zijn met 3 kinderen en 2 volwassen kleinkinderen.
m. v. g.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw grootvader de rechthebbende van het graf is, kunt u niets doen om de bijzetting van de asbus te voorkomen.
Het enige dat u kunt doen is afwachten tot opa zelf overlijdt; dan kan een familielid vragen om de rechten op het graf en alsnog de urn met asbus verwijderen.

Ik weet niet hoe jong of oud uw opa is en wat er mogelijk allemaal gebeurd is. Misschien is er wel helemaal niets gebeurd en is het contact gewoon verlopen. Maar in het algemeen zou ik mensen adviseren om gewoon weer eens contact op te nemen. Zonder verwijten en zonder gezeur en zonder gedoe, maar ga eens langs of bel hem op en vraag hoe het hem gaat. Hij zal vast geen makkelijke tijd achter de rug hebben.
En waarschijnlijk was zijn tweede echtgenote hem ook heel dierbaar; als dat zo is, probeer dan dat gegeven te respecteren.
Wellicht lost ook de kwestie van de asbus zich dan met de tijd vanzelf op. Dat kan doordat u meer begrip krijgt voor de gevoelens van uw opa. Maar het kan ook dat hij aanvoelt dat hij u en andere verwanten er mee in verwarring brengt en dat hij uit zichzelf een andere oplossing zoekt.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE