Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asbus in eigen tuin begraven?


25 oktober 2002

Vraag nummer: 1355  (oude nummer: 1707)

Sat Dec 15 20:26:21 2001

Mag ik de urn van een overledene in mijn tuin begraven?
bvd

Antwoord:

Sat Dec 15 21:34:22 2001

Geachte heer of mevrouw,

Er zijn in uitvaartland verschillende opvattingen als antwoord op de vraag of men een asbus/urn in een tuin mag begraven.
Sommigen zijn van mening dat nu as vrijelijk aan nabestaanden kan worden meegegeven, het begraven van een asbus in een tuin mogelijk is.
Anderen zijn van mening dat de wet zegt dat begraving of bijzetting van een asbus alleen is toegestaan op een aantal in de wet genoemde plaatsen (een begraafplaats, een crematorium of een andere wettelijke bewaarplaats), en dat een particuliere tuin daar (dus) niet bij hoort.
Ik behoor bij de laatste groep. Niet alleen omdat de wet het zegt, maar omdat voor derden niet altijd kenbaar is dat op een bepaalde plaats stoffelijke resten van een mens zijn begraven en er niet piƫteitvol mee omgegaan kan worden (wie weet ze na een verhuizing nog te vinden, als bijvoorbeeld een bejaarde man de asbus met de as van zijn vrouw heeft begraven, enige tijd later zelf overlijdt, en wat als dan een nieuwe bewoner daar de grond uitgraaft om een fundering voor een nieuw schuurtje te storten?). Ook kan het moreel belastend zijn voor buren, net als een eigen 'gewoon' graf in de tuin. Een asbus kan wel thuis (in huis) worden bewaard, of worden verstrooid. Begraven een eigen grond mag m.i. alleen als de grond van de gemeenteraad de status van begraafplaats heeft gekregen.
Het is echter nog wachten op rechtszaken om uitspraken van de rechter te krijgen of dit wel of niet geoorloofd is.

mr W.G.H.M. van der Putten

15 december 2001

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE