Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As na bijzetten


2 december 2014

Vraag nummer: 40805

In mei is mijn schoonmoeder overleden. Ze is bijgezet in het urngraf bij mijn schoonvader. Nu heeft mijn man de grafrechte overgenomen. Als het graf ooit opgeruimt wordt moet mijn man dan toestemming vragen aan zijn zus wat met de urnen gebeurt?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, strikt juridisch gezien hoeft uw man - als hij de rechten op het urnengraf heeft - niemand toestemming te vragen voor het ruimen van het graf. Of voor het geven van een andere bestemming van de urnen.

Maar moreel ligt het natuurlijk anders. Dan is het niet meer dan logisch dat iemand die de verantwoordelijkheid voor een urnengraf draagt, met broers en zussen overlegt over wat er met de urnen van ouders moet gebeuren wanneer het grafrecht zou eindigen. Degene(n) die de urnen wenst of wensen te behouden, moet(en) daartoe in de gelegenheid worden gesteld. Maar dan op eigen kosten. Er is geen verplichting voor kinderen die geen waarde (meer) hechten aan het bewaren van de as, om aan de kosten van (verlenging van) de huur van een urnengraf bij te dragen als andere broers of zussen daar wel aan hechten.

Kort na de crematie ligt dat anders, als de kosten nog uit de nalatenschap kunnen worden voldaan en in overeenstemming zijn met de wens van de overledene. Als de overledene een wens had om een urn voor een heel lange termijn in een graf of nis te bewaren - voor een langere termijn dan men direct na de crematie bij de begraafplaats of het crematorium kan regelen - dan kan het graf of de nis ook in beheer worden gegeven van de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Die stichting zorgt dan voor verlenging van de huur. Zie:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals de vraag: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE