Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As bijzetten op begraafplaats en verplichte verlenging grafrecht


15 juli 2019

Vraag nummer: 58232

beste heer v.d. Putten,
als as wordt bijgezet bij een graf op de parochiƫle begraafplaats d.d. januari 2008 met een afloop van grafrechten in 2028, mag de begraafplaats voor het bijzetten van de as in 2019 (in het betreffende graf) dan eisen dat er voor 20 jaar grafrecht wordt afgesloten tot 2039? Op het voorstel van de familie om de as rechten tot 2029 (dus 10 jaar) te laten gelden heeft de familie te horen gekregen dat dit niet conform de reglementen is. dat klopt ook wel maar mag dit wel volgens de wet? Moet de begraafplaats akkoord gaan met de vraag van de familie om te mogen betalen tot 2029. (familie zou dan namelijk ook het graf willen laten ruimen. Ik hoor het graag.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is niet goed mogelijk om iets over een mogelijke verplichting van een verlenging te zeggen, zonder het betreffende reglement te zien. Of zonder dat de begraafplaats genoemd wordt (misschien heb ik het reglement in mijn archief).

Op zich is het denkbaar dat een begraafplaatshouder een bepaalde minimale termijn van verlenging voorschrijft, als een asbus wordt geplaatst. De maximale termijn voor een verlenging is 20 jaar; dat kan de begraafplaats ook als minimum hanteren.
Als dat het geval is, heeft een rechthebbende geen recht om te eisen slechts 10 jaar te mogen regelen. Maar een rechthebbende kan wel 20 jaar betalen en toch besluiten om het graf na 10 jaar op te geven.

Ruiming van het graf is iets waar een rechthebbende niet over beslist. Dat is het - wettelijk geregelde - recht van de begraafplaatshouder.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE