Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As bijzetten laatste wil moeder


28 februari 2016

Vraag nummer: 45367

Hallo Mr van der Putten,het volgende speelt al bijna 2 jaar, mijn moeder is overleden op 12-5-14,en is gecremeerd maar moet nog worden bij gezet.Ze heefd helaas niets op papier gezet wat haar laatste wil aangaat maar al 29 jaar staat haar naam bij het graf van haar overleden man,en iedereen in de familie weet dat ze na haar dood naar haar man wilde,ook mijn zus weet dat,ze vertelde ook vaak genoeg dat ze na naar dood na vader wilde in het graf( muursteen op kerkhof) mijn zus wild dit niet ,ik ben de opdrachtgever en zoon van de overledenen en werd zelfs aangewezen door mijn zus om opdrachtgever te zijn . Mijn GROTE vraag is,als ik getuigen oproep in een kort geding of rechtzaak die uitzeggen dat mijn moeder altijd naar vader wilde na haar dood,of dit door een rechter ook kan laten gelden als laatste wil van moeder, die ik als aangewezen opdrachtgever graag wil tegemoet komen aan moeders laatste wil.
Met vriendelijke groeten
Ge v d Ven

Antwoord:

Geachte heer,

In de wet staat dat 'de wens of de vermoedelijke wens' van de overledene moet worden gevolgd (artikel 18 Wet op de lijkbezorging). De wens kan blijken uit bijvoorbeeld een testament of codicil, maar ook uit mondelinge uitlatingen van de overledene. Als er maar voldoende en voldoende duidelijke getuigen zijn, die dit kunnen bevestigen, dan zal de rechter dat zeer waarschijnlijk ook accepteren als bewijs.
Haar naam op de steen bij haar echtgenoot is ook al een indicatie.

Maar ik begrijp het praktische probleem niet; daar schrijft u niet over. Als u opdrachtgever bent van de crematie, mag u over de as beschikken. Als u beslist 'de as wordt bijgezet', dan kan dat gewoon gebeuren. De enige kink in de kabel zou kunnen zijn dat uw zus de grafrechten heeft en dat niet toestaat. Als echter u de grafrechten ook hebt, kunt u de asbus gewoon direct bijzetten. Dan is geen rechtszaak nodig. Als uw zus het er dan niet mee eens is, begint zij maar een rechtszaak.
Maar als uw zus de grafrechten heeft en een bijzettig weigert, ja, dan hebt u hulp van een advocaat nodig en is misschien een rechtszaak niet te voorkomen. Maar dan kan ik u gerust stellen dat getuigenissen van de wens van uw moeder zeker als bewijs van de wens van moeder kan gelden.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Bijzetten en verwijderen asbus'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE