Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afgifte urn


8 juni 2017

Vraag nummer: 50961

Goedendag meneer van der Putten,

Vorig jaar heeft de ex-zwager van mijn moeder te kennen gegeven dat de grafrechten van zijn vrouw (mijn overleden tante) over een paar maanden zou eindigen. Hij heeft hierbij aangegeven niet meer voor de plek te willen zorgen. Mijn moeder heeft aangegeven dit wel over te willen nemen. Dit is allemaal bij de gemeente aangegeven en heeft een medewerker van de gemeente gezegd dat mijn moeder de urn bij de begraafplaats op kon halen. Zo gezegd zo gedaan en heeft mijn moeder de urn in haar bezit. Nu wil het zo zijn dat de ex-zwager het hier ineens niet meer mee eens is en heeft hij de gemeente ingelicht. Mijn moeder heeft diverse telefoontjes gehad over de gang van zaken dat dit niet door de beugel kon. Echter, zij heeft in eer en geweten gehandeld dat nu ex-zwager de urn niet meer wil 'verzorgen' zij dit wel wil doen d.m.v. de urn bij een ander familielid te plaatsen. Nu moet zij binnenkort bij de gemeente komen om over de voorval te praten. Wat kan er gebeuren? Immers de gemeente heeft toegezegd dat zij de urn mee mocht nemen en nu ineens niet meer.

Graag hoor ik van u.

Met vriendelijke groet,
Zoƫ Hendriks

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als de ex-zwager van uw moeder (nog) geen afstand van de grafrechten heeft gedaan en de grafrechten nog niet verlopen zijn, had de beheerder van de begraafplaats de asbus (nog) niet mogen afgeven. Als de grafrechten wel verlopen zijn, mag de gemeente de asbus ruimen. Maar als de gemeente de asbus mag ruimen, mag ze hem ook aan een andere nabestaande afstaan.

Als de ex-zwager het er niet mee eens is, heeft hij alleen recht van spreken als de grafrechten nog niet verlopen zijn.

Inmiddels zullen de grafrechten al wel verlopen zijn. Dan heeft de ex-zwager niets meer over de asbus te zeggen.
Als de gemeente de asbus aan uw moeder gegeven heeft, hoeft ze die mijns inziens niet meer af te staan. Mocht de gemeente daar inmiddels anders over denken, dan ben ik benieuwd naar de argumenten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE