Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aantal urnen in een familiegraf


5 november 2008

Vraag nummer: 5830  (oude nummer: 11612)

Geachte mr. van der Putten,

Mag er in een familiegraf een onbeperkt aantal urnen in een familiegraf worden bijgezet? M.a.w. Wij geven graven voor 2 overledenen uit. Als deze begraven zijn, is het dan wettelijk toegestaan boven de bovenste kist zoveel urnen te plaatsen als maar kan?

Met vriendelijke groet,

L.P. Buijs, beheerder begraafplaats Halfweg.

Antwoord:

Geachte heer Buijs,

Wettelijk gezien mag er in een graf - ook een algemeen graf - een onbeperkt aantal asbussen worden bijgezet. Ze mogen boven, tussen, achter, naast en onder de kisten liggen. Maar praktisch is het wel erg verstandig om ze zo te plaatsen dat een asbus - desgewenst - uit een graf kan worden genomen zonder een kist te hoeven aanraken of verplaatsen. Ik zou altijd adviseren om een asbus relatief ondiep te begraven. En om wanneer een kist in het graf wordt geplaatst, de asbus altijd (weer) boven de kist te plaatsen.

Als u graven voor 2 overledenen uitgeeft, is het verstandig om helder in het reglement te zetten dat het graf bestemd is voor 2 kisten of 2 asbussen of 1 kist met 1 asbus.

Als het u er om gaat dat er maximaal 2 kisten in een graf mogen staan en het aantal asbussen u niet uitmaakt, moet u vastleggen dat een graf bestemd is voor 2 kisten en een aantal asbussen. Welk aantal asbussen mag u zelf weten, er zijn geen wettelijke regels voor. Maar u moet in een reglement wel duidelijkheid verschaffen en aangeven of het er 2 of 10 of een onbeperkt aantal mogen zijn. Ik zou trouwens nooit voor 'onbeperkt' kiezen; de uiteindelijke gevolgen zijn misschien niet te overzien. Ik zou toch altijd een getal noemen. Als u ruimhartig wilt zijn bijvoorbeeld 10. Dat zal in de huidige praktijk al zelden of nooit gehaald worden.

Overigens zou ik in algemene graven nooit kisten en asbussen mengen. De termijnen van grafrust van een overledene in een kist en van een asbus zijn anders en er komen toch wat eerder op- en herbegravingen voor dan met eigen graven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE