Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aansprakelijk stellen inzake opgraving asbus


24 augustus 2007

Vraag nummer: 4928  (oude nummer: 9610)

Op onze begraafplaats hebben wij een paar jaar geleden een asbus in een graf begraven (man bij zijn vrouw, die een paar jaar daarvoor was begraven).
Door onenigheid onder de kinderen (de ene procedure na de andere) was de uitspraak van de rechter uiteindelijk, dat de helft van de as uitgestooid moest worden op het crematorium, en de andere helft terug in het graf moest. Een partij wilde dat de asbus op dezelfde dag werd opgegraven als ook de verstrooien plaats zou vinden en dat zij daar bij aanwezig wilde zijn. Wij vonden dit echter niet wenselijk omdat de asbus op ongeveer 150 cm diep stond en er ook een grafmonument op stond, dat moest blijven staan, we moesten dus schuin onder de steen in graven (handmatig) dit nam enkel uren inbeslag, we hebben dit toen aan een partij (rechthebbende graf) kenbaar gemaakt. En de asbus een paar dagen eerder eruit gehaald en in bewaring genomen. Nu is de andere partij boos dat ze er niet bij aanwezig waren (opgraving asbus) en niet in kennis waren gesteld dat dit eerder zou gebeuren. Nu gaat zij ons denkelijk aansprakelijk stellen, hebben wij nu verkeerd gehandeld ?
Bij het verdelen van de as en het herplaatsen van de helft van de as in het graf, waren alle partijen aanwezig op de begraafplaats.

Met vriendelijk groeten
X X

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Niemand heeft er recht op om aanwezig te zijn bij de opgraving van een asbus; dit is een beheershandeling van de beheerder van de begraafplaats.

Als u betrokkenen had laten weten om een bepaalde dag de opgraving te zullen uitvoeren en u doet het op een andere dag dan de aangekondigde dag, is dat hooguit niet netjes, maar heeft dat geen juridische gevolgen.
U hoeft overigens niet derden in kennis te stellen van de opgraving, alleen de rechthebbende.

Het de gemeente aansprakelijk stellen voor het opgraven op een andere dag is nonsens. Je kunt een ander alleen aansprakelijk stellen voor (financiƫle) schade, die direct of indirect uit een handelen of nalaten voortvloeit. Daar is hier geen sprake van.
Ik kan me voorstellen dat iemand boos of teleurgesteld is, los van de vraag of dit terecht is. Maar het vervolgens aansprakelijk stellen van de gemeente is een loze kreet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


Ook bij een urnengraf speelt de vraag: van wie is de grafsteen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE