Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat te doen met urn na verstrooiing?


14 januari 2004

Vraag nummer: 2797  (oude nummer: 3770)

Uit uw rubriek begrijp ik dat wij "gewoon" de as van mijn overleden vader uit mogen strooien op zee. Ik wil graag weten wat wij daarna met de urn mogen/moeten doen, wanneer mijn moeder deze niet zelf wil houden? Nagooien in zee, terug naar crematorium?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U mag er mee doen wat u wilt.
Strikt persoonlijk zou ik een asbus om redenen van piëteit óf mee in zee gooien, of aan het crematorium retourneren. 'Gewoon' in de vuilniszak gaat mij te ver. En een lege asbus bewaren zou mij niet aanspreken.

Als u besluit om de asbus ook in zee te gooien, moet u hem natuurlijk wel eerst openen. En geopend met de as er nog in in zee gooien. Of eerst de as verstrooien en later de asbus nagooien, nog beter. Als u een ongeopende asbus in zee gooit, bestaat de kans dat de asbus blijft drijven. En mogelijk zelfs later ergens aan land spoelt.

Overigens bedenk ik nu de vraag of je eigenlijk wel een asbus in zee zou mogen gooien. Vervuiling van het water en zo. Denkbaar is dat daar regels voor zijn. Maar die vergeten we nu dan maar even. Als er regels zouden zijn zouden die gelden voor de territoriale wateren, maar je mag as alleen in open zee verstrooien, dus een flink eind uit de kust en buiten de territoriale wateren.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >