Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Waar is de uitgestrooide as van mijn opa?


10 september 2008

Vraag nummer: 5675  (oude nummer: 11253)

Mijn vraag is of ik ooit nog weer kan vinden waar mijn opa ruim 30 jaar geleden is uitgestrooid, mijn oma wil niet vertellen waar dit gebeurd is, maar ik zou graag een plekje willen om naar toe te gaan. Ik weet dat mijn opa gecremeerd is in groningen.

Met vriendelijke groet,

XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is misschien niet zo heel moeilijk om dit te achterhalen. Crematoria houden in de regel bij wie bij hen gecremeerd is en moeten tegenwoordig ook administreren wat er met de as gebeurd is. Dat is wettelijk voorschrift; de informatie is bovendien openbaar, wat betekent dat iedereen die informatie kan en mag opvragen. Dat wil niet zeggen dat alles bekend is; als men de asbus aan een nabestaande ter beschikking heeft gesteld, weet een crematorium ook niet wat er vervolgens met de as is gebeurd. De nabestaande kan de asbus zelf bewaren, of op een begraafplaats laten bijzetten of uiteindelijk zelf verstrooien. Maar het geeft in elk geval een idee. Vaak is veel wel bekend.

Echter, deze wettelijke voorschriften dateren van 1991. Het is dus niet zeker wat er 30 jaar geleden geadministreerd is. En nog bewaard is.

Maar ik zou het in uw geval gewoon eens aan het crematorium in Groningen vragen. Ik zou dat schriftelijk doen en niet telefonisch, zodat men tijd en gelegenheid heeft om het eens rustig na te zoeken. U kunt dan ook de benodigde gegevens - zo compleet mogelijk - opgeven, zoals de naam en volledige voornamen van uw opa, zijn geboorte- en sterfdatum en toenmalige adres.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >