Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verstrooiing van een overledene op eigen houtje


10 november 2002

Vraag nummer: 1498  (oude nummer: 1857)

Mon Feb 19 16:15:33 2001

Een familie-lid is gecremeerd en bij het crematorium is geregistreerd dat er een thuis-plaatsing is in een asbus. Een aantal familie-leden wil nu de as zelf gaan verstrooien op een van de waddeneilanden. Mijn vraag is nu of dit zomaar mag en dat dit niet gedaan dient te worden door iemand van een crematorium die daar toe bevoegd is. Men is van plan zelf de asbus open te breken en op eigen houtje dit gaan te verstrooien. Dit lijkt mij toch zeer ongebruikelijk??!!!

Antwoord:

Tue Feb 20 10:21:28 2001

Geachte heer,

Sinds 1998 is het wettelijk toegestaan om zelf as te verstrooien. Dat komt er inderdaad op neer dat men zelf de asbus open maakt en de inhoud verstrooit.
Men hoeft daar geen medewerker van een crematorium of begraafplaats bij te halen. Wie dat toch niet zo'n prettig idee vindt, dat doe-het-zelven met asresten, kan daar ook een bedrijf voor inschakelen, zoals Aqua Omega en Terra Omega.

Waar men rekening mee moet houden, is dat niet overal in Nederland as mag worden verstrooid. Of dit toegestaan is, is geregeld in een gemeentelijke verordening. Vaak is daarin geregeld dat men in principe overal as mag verstrooien, alleen niet midden op een verharde weg, op een mestvaalt of een kinderspeelplaats, dus niet op plaatsen waar de as niet op natuurlijk wijze de grond in kan dringen of op 'onwaardige plaatsen' of daar waar anderen er onbedoeld mee in contact kunnen komen. Maar dat zijn dingen die iedereen zelf ook kan bedenken. Ook moet er toestemming zijn van de eigenaar van de grond.
Men mag niet zomaar de inhoud van een asbus over de schutting bij de buurman kieperen. Maar dat spreekt ook wel voor zich. De meeste gemeenten voeren een heel liberaal beleid: het mag (bijna) overal.

mr W.G.H.M. van der Putten

20 februari 2001

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >