Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verstrooiing as zonder toestemming


16 december 2009

Vraag nummer: 7142  (oude nummer: 14612)

Geachte heer Van Putten,

Vanaf het regelen van de crematie van mijn moeder heb ik geen contact meer met mijn zus. Toen ik de as van mijn vader liet verstrooien moest ik toestemming van mijn moeder en zus indienen bij het crematorium. Gisteren heb ik gevraagd of zij mijn zus wilden benaderen om toestemming te geven om de as van mijn moeder uit te strooien op het veld bij mijn vader. Ik kreeg antwoord van het crematorium dat een maand na de crematie de as was verstrooid. Ik ben daar niet van in kennis gesteld en had graag de asbus of urn willen hebben Mag dit zomaar.

Hartelijke groet,

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De opdrachtgever van de crematie mag een dergelijke opdracht geven, zonder dat toestemming van andere nabestaanden nodig is. Dat is wettelijk zo geregeld.

Het crematorium moet de asbus eerst een termijn van een maand bewaren, alvorens de opdrachtgever de asbus in handen krijgt of as kan verstrooien. Die termijn is er o.a. om het voor nabestaanden mogelijk te maken samen over de bestemming van de as te overleggen. En om een rechtszaak mogelijk te maken, als goed overleg niet mogelijk is.

Als nabestaanden die termijn laten verlopen, kunnen ze inderdaad voor een voldongen feit worden geplaatst. Zoals u nu in deze situatie. Natuurlijk heel erg vervelend, maar nu niets meer aan te doen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >