Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verstrooien as (tegen wens overledene in)


16 maart 2020

Vraag nummer: 60283

Beste meneer Van der Putten,

Mijn vraag is als volgt: 7 jaar geleden is mijn oma overleden. Mijn opa is afgelopen jaar overleden. De wens van mijn oma en opa was om gezamenlijk uitgestrooid te worden in een meer. Nu is er na het overlijden van mijn opa een ruzie ontstaan tussen mijn moeder en oom. Mijn oom heeft nu mijn oma thuis en mijn moeder mijn opa. Mijn oom stuurde vandaag naar mijn moeder dat hij mijn oma gaat verstrooien op een bepaalde datum en tijdstip, dit zonder overleg. Wij zijn het hier niet mee eens omdat wij twee uur daarvandaan wonen. WIj kunnen niet zomaar ineens daar staan op die dag en dat tijdstip. We hebben hem vermeldt dat hij moet overleggen, alleen stuurt hij alleen het tijdstip en de datum terug en verder niks. Daarnaast wil mijn moeder heel graag een beetje as, dit weet hij. Mijn vraag is: wat moeten we doen? Ik heb geen zin in verdere ruzie en mijn moeder ook niet, maar dit is absoluut niet de wens van mijn opa en oma. Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,
Simone

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is een vervelende maar duidelijke conclusie: uw moeder kan niets. Als je met iemand van doen hebt die onredelijk denkt en gaat handelen, sta je machteloos.

Dit is een juridische adviesrubriek, dus ik buig me over het aspect of er nog een juridische weg te bewandelen is door uw moeder. Ik denk van niet. In principe moet iedereen de wens van de overledene volgen, bij de uitvaart en bij de bestemming van de as. Maar als een zaak bij de rechter wordt aangebracht, zal die vragen "Kunt u bewijzen wat de wens van de overledene was". Dan is er blijkbaar geen testament of codicil, waar daar schrijft u niets over. Dan worden het twee verhalen die waarschijnlijk tegen elkaar in gaan en dan heeft de rechter geen handvat om voor het ene of voor het andere verhaal te kiezen. En dan blijft de situatie zoals die is: uw oom houdt 'zijn' as en kan er mee doen wat hij wil.

Ik zie allen minnelijk overleg of bemiddeling door een persoon die door beide partijen wordt gerespecteerd, als de weg naar een oplossing.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >