Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verstrooien as door ex-vrouw (tegen wens zoon in)


10 juli 2005

Vraag nummer: 3895  (oude nummer: 6189)

Geachte mr.van der Putten,
6 Jaar geleden is mijn vader gecremeerd. Omdat zijn ex-vrouw (mijn moeder) aangaf voor het verwerkingsproces de urn in huis te nemen, heb ik dit toegestaan. Wij hebben beide voor de kosten van de crematie getekend, mijn moeder heeft de kosten voorgeschoten met geleend geld van haar moeder, toen het geld van mijn vader vrijkwam (dit duurde lang i.v.m. een rechtzaak), heb ik alles terugbetaald. Moeder heeft nu zonder met mij te overleggen een afspraak gemaakt voor verstrooien van de as. Ik ben enig erfgenaam, had zij dit zomaar mogen doen? Ik was gelukkig net op tijd, anders was mijn vader verstrooid met zijn schoonouders.

Antwoord:

Geachte heer,

De persoon die legaal de as "onder zich" heeft, mag de as een andere bestemming geven. Uw moeder heeft de as legaal onder zich (dat is een juridische term, zeg ik maar voor alle duidelijkheid) en zou dus wettig de as een andere bestemming, zoals verstrooiing, kunnen geven.
Maar als u 6 jaar geleden andere afspraken hebt gemaakt, zo in de sfeer van "Ik vind het best dat de as nu een tijdje bij jou thuis staat, maar eigenlijk wilk ik hem zelf hebben." dan moeten er nu natuurlijk oude afspraken worden nagekomen.

Het zijn van (enig) erfgenaam betekent niets, in relatie tot de zeggenschap over de as. Wel, dat u opdrachtgever voor de crematie was. En voorts is het zo dat als er rechtszaken waren over de vraag of as moet worden verstrooid of bewaard moet blijven, de rechter altijd koos voor bewaren. Tenzij de overledene zelf een andere wens had, maar dat speelt blijkbaar hier niet.

Ik zou in uw geval gewoon de asbus aan uw moeder vragen. In hoeverre de onderlinge relatie zo is dat u er een advocatt op af stuurt, weet ik niet. Maar die advocaat zou nog wel wat voor u moeten kunnen bereiken, lijkt mij.

Zie een aantal vergelijkbare vragen in de sub-rubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >