Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitgesloten van asverstrooiing door broers en zussen


15 maart 2018

Vraag nummer: 54216

Geachte heer, mevrouw,
Ik ben als zoon van mijn overleden moeder uitgesloten geweest van de verstrooiing door mijn broers en zussen, dat is toch onrechtmatig?
Ik had een zeer close contact met mijn moeder.
Ik hoor graag van u
Mvg
X

Antwoord:

Geachte heer,

Een verstrooiing van as is een particuliere bijeenkomst. Net als bij een uitvaartplechtigheid mag de persoon die het organiseert zelf bepalen wie hij er wel of niet voor wil uitnodigen. Het is niet onrechtmatig om bepaalde personen niet uit te nodigen.

Het zou pas onrechtmatig zijn om een kind niet bij de verstrooiing van as te betrekken, als de overledene een testament of een codicil zou hebben gemaakt, waar in staat dat de as verstrooid moet worden en dat alle kinderen daar bij aanwezig zijn.

U schrijft niet dat er een testament of codicil is van uw moeder. Dan heeft zij dus niet geregeld dat u bij de verstrooiing van haar as aanwezig mocht zijn. Dan is het in dit geval niet onrechtmatig om de as buiten uw aanwezigheid te verstrooien.

Het is natuurlijk duidelijk dat in 'normale' gevallen met en tussen alle kinderen samen overleg plaats vindt hoe dit aan te pakken. Maar als de verhoudingen in een gezin blijkbaar zo stroef zijn dat niemand van uw broers of zussen zegt "He, dat kan toch niet zonder X (u dus)", dan houdt het op.

Als jurist kijk ik natuurlijk ook even naar de vraag "Wat kun je daar juridisch aan doen?" (als je het van tevoren weet). Het antwoord luidt: 'Niets'.
Als er geen testament of codicil is heeft een rechter geen handvat voor het opleggen van een verplichting aan de andere broers en zussen. Want de wens van de overledene is bepalend. Maar dan moet de overledene die wens wel ergens vastgelegd hebben.
Achteraf, nu de as al verstrooid is, is er natuurlijk niets meer aan te veranderen.

Ik verwijs naar tientallen vergelijkbare vragen over het uitsluiten van mensen bij een afscheidsbijeenkomst in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

Vanwege uw privacy en die van uw familie heb ik uw naam onder uw vraag verwijderd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


Of: kun je iemand verbieden om afscheid te nemen van een overledene?


TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >