Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Schriftelijke verklaring verstrooiing buitenland


18 januari 2009

Vraag nummer: 6087  (oude nummer: 12148)

Meneer,
Naj het overlijden van mijn echtgenote heb van het crematorium een urn voor mijzelf gevuld gekregen en ee askoker. De rest van de as hebben wij meegekregen met verkla-ring en steentje. De bedoe-ling was de kiinderen de gelegenheid hiervan gebruik te maken in het rouwproces. Dat heeft een ieder op zijn manier gedaan (Kleine sieraden etc. Nu gaan wij dit jaar naar Indonesiƫ. Ik ben met de resterende as naar het crematorium gegaan en hun uitgelegd dat wij de resterende as van mijn vrouw wilden uitstrooien in de Musi-rivier in Palembang. In eerste instantie was er geen probleem. De as moest herverpakt worden en een schriftelijke verklaring in het Engels was nodig. Ik ben daarin mee gegaan, maar enkele dagen later belde het crematorium mij met de mededeling dat ik geen vreklaring kon krijgen; want de koker is ge-opend geweest ?1 Kunnen wij zonder dieschriftelijke verklaring de askoker toch nog meenemen. Graag Uw antwoord waarvoor mijn vriendelijke dank.

Antwoord:

Geachte heer,

Er is geen wettelijk of verdragsrechtelijk vereiste van een schriftelijke verklaring. Het is alleen makkelijk(er) als de douane mogelijk een vraag heeft wat er in de asbus zit.
Als de douane de as - in theorie - eenvoudig kan onderzoeken of er niets verbodens in de as zit, is er al helemaal geen probleem.
Er is ook helemaal geen speciale verpakking nodig.
Ik zou, als ik u was, de as in een stevige plastic zak doen, zodat men makkelijk kan zien en voelen wat er in zit.
De uitvoer en invoer van as is niet aan regels gebonden en op deze manier is er geen enkel probleem.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >