Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Schoonzus wil niet dat ik as verstrooi


18 juli 2017

Vraag nummer: 51363

Geachte Mijnheer/ Mevrouw, mijn man is in 2009 overleden en staat in een urnenmuur. Ik heb besloten om mijn man te gaan verstrooien. Maar mijn schoonzus waar ik al een aantal jaren geen contact mee heb wil dit niet. Ze wil het na 10 j ivernemen en zegt dat er grafrust op staat. Wat zijn mijn rechten en kan ze juridische stappen ondernemen? Grafrust wat houd dat precies in?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Grafrust geldt voor graven waar iemand in een kist begraven is. Zo'n graf moet 10 jaar met rust worden gelaten.

Voor asbussen geldt een dergelijke regel niet. De rechthebbende van een urnengraf of urnennis kan besluiten om as te verstrooien of thuis te bewaren of naar het buitenland te sturen of onder nabestaanden te verdelen, op elk moment. Na 3 weken, na 8 jaar of na 67 jaar. Er is alleen een termijn van 10 jaar waarbinnen de houder van een crematorium de asbus niet uit eigen beweging mag ruimen, maar dat is iets anders. Hij mag wel in opdracht as verstrooien.

U kunt de as van uw man nu verstrooien, als u dat wilt. U hoeft nergens op te wachten. Ik kan niet goed bedenken hoe uw schoonzus dit zou kunnen tegenhouden. Het enige dat denkbaar is, zou zijn als uw man een testament of codicil zou hebben waar in zou staan dat hij niet binnen een bepaalde termijn verstrooid zou willen worden en dat uw schoonzus daarmee naar de rechter stapt. Dat lijkt me tamelijk theoretisch.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >