Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ophalen of verstrooien as vader


24 maart 2011

Vraag nummer: 24604  (oude nummer: 16583)

Geachte heer,
Onze vader is december j.l. overleden, nu is hij niet onze verwekker en heeft ons ook niet geadopteerd, maar ik weet niet beter dan dat hij ik(was een half jaar oud toen mijn moeder en hij trouwde) mijn moeder is reeds 15 jaar geleden overleden.
Nu had hij een vriendin waarmee hij een samenlevingsovereenkomst had. Na het overlijden gaat zij ineens heel vervelend doen en is bij een notaris geweest en meld ons nu dat wij (zijn kinderen, zo beschouwende hij ons) nergens geen aanspraak op hebben. Nu heb ik zelf contact gelegd met de uitvaartverzekering met zijn overlijden, de kaarten e.d. zijn via mij gegaan, alleen de eindafrekening is naar zijn vriendin gegaan. nu willen wij zijn as ophalen en verstrooien (eventueel met haar) mag dat of heb ik toestemming van haar nodig?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw vader niet uw verwekker was en u niet heeft geadopteerd, bent u - als er geen testament was waarin u als zodanig benoemd bent - hoogstwaarschijnlijk ook geen erfgenaam. Althans, dat denk ik. Maar dit is geen adviesrubriek op het terrein van erfrecht. Als u hier meer over wilt weten verwijs ik u naar vraag 2345 in de lijst van Meest gestelde vragen.
http://www.uitvaart.nl/advies_juridisch_1_2345.html

Wat het ophalen van de asbus of het verstrooien van de as betreft: dat is een bevoegdheid van de persoon die (via de uitvaartondernemer) opdracht heeft gegeven voor de crematie. Uw vraag is daar onduidelijk over; wie contact heeft gelegd met de verzekering, hoe de kaarten zijn gegaan en wie de eindafrekening heeft gekregen is niet doorslaggevend. Doorslaggevend is wie de handtekening heeft gezet onder de opdracht voor crematie. Dus wie formeel de opdrachtgever was zoals het crematorium die persoon kent.
Zie de vele vragen over de bevoegdheden van de opdrachtgever in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as' in de hoofdrubriek 'Cremeren'.
http://www.uitvaart.nl/?s_page_id=68&pid=1&scat=84

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >