Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opeisen as wat nu bij mijn zus staat


4 februari 2016

Vraag nummer: 45109

Goedemiddag in sept 2014 is mijn moeder overleden, mijn zus heeft de urn en het as, de wens van mij moeder was dat ze uitgestrooid zou worden bij mijn vader. mijn zus en ik hebben nu ruzie en mijn zus heeft mijn moeder nog niet uitgestrooid , ik wil nu het as opeisen en alsnog verspreiden bij mij vader, kan ik dit doen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U kan natuurlijk de as opeisen en de as verstrooien bij uw vader. Vragen staat vrij. Maar de vraag is natuurlijk of uw zus dat wil doen en wat u kunt doen als zij het niet vrijwillig doet.

En dat wordt moeilijk, kan ik u al zeggen. Als het niet vrijwillig gaat, kunt u via een advocaat een rechtszaak aanspannen. Het wordt dan echter de vraag of u bewijs hebt dat dit de wens van uw moeder was. Dan hebt u bijvoorbeeld een testament of codicil nodig. Of een aantal getuigenverklaringen van mensen die uw moeder persoonlijk hebben horen zeggen wat haar wens was.
Er is waarschijnlijk geen testament of codicil; (te) weinig mensen leggen vast wat hun wens is. En u hebt er niets over geschreven.
Als er familie, zoals ooms en tantes, en goede vrienden zijn die weten wat uw moeder gezegd heeft, is het maar de vraag of zij willen getuigen. De ervaring is dat mensen die in beginsel zouden kunnen getuigen, het ten overstaande van de rechter vaak niet willen doen om niet betrokken te worden in een familieruzie.
Onnodig te zeggen dat een rechtszaak duizenden euro's kost.
Een rechtszaak verhardt ook de verstandhouding tussen u en uw zus, ongeacht wie er wint.
Kortom, zonder bewijs geef ik u weinig kans.

Waarschijnlijk is het het verstandigst om te wachten tot de relatie met uw zus verbetert. Misschien is uw zus ook uit eigen beweging - juist als u er niet steeds op blijft aandringen - bereid om de as van moeder bij die van vader te verstrooien.

En als het niet zo is, tja, is er weinig aan te doen.

Ik kan op deze plek alleen maar er op wijzen hoe belangrijk het is om dergelijke wensen op papier te zetten. Dat is een belangrijke en soms noodzakelijke steun voor de mensen die die wensen willen uitvoeren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >