Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Mogelijkheid tot verstrooien as

15 mei 2008

Vraag nummer: 5407 (oude nummer: 10699)

Ik kreeg het verzoek om as te laten verstrooien op een splitsing in de gemeente Laren (NH) waar de overledene is geboren en getogen. Mag dit zomaar of mag as alleen uitgestrooid worden op een daarvoor bestemde plek of in open zee?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

As hoeft niet alleen te worden uitgestrooid op een officieel strooiveld, op op open zee. Het mag ook op een 'dierbaar plekje'.

U bent daarbij echter gebonden aan 2 dingen.

De eerste is dat u toestemming nodig hebt van de eigenaar van het terrein waar u de as wilt verstrooien. U zou het zelf waarschijnlijk ook niet prettig vinden als vreemden as in uw tuin verstrooien.

Het tweede punt is dat de gemeente er regels voor vastgesteld kan hebben. Een heel klein aantal gemeenten heeft vastgesteld (in de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening) dat er een beperkt aantal plekken is waar verstrooid mag worden. De meeste gemeenten hebben vastgesteld dat (bijna) overal verstrooid mag worden, behalve op bepaalde plekken waar het niet mag. Bij dat soort plekken moet u denken aan kinderspeeltuinen, vuilinisbelten of het asfalt van verkeersknooppunten, wat het niet hygiƫnisch, niet ethisch is, of waar de as niet in de grond kan worden opgenomen. Er zijn ook gemeenten die op dit vlak niets geregeld hebben en dan zijn er dus ook geen geboden of verboden.

Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubriek Cremeren: As verstrooien.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder