Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mogelijkheid tot verstrooien as


15 mei 2008

Vraag nummer: 5407  (oude nummer: 10699)

Ik kreeg het verzoek om as te laten verstrooien op een splitsing in de gemeente Laren (NH) waar de overledene is geboren en getogen. Mag dit zomaar of mag as alleen uitgestrooid worden op een daarvoor bestemde plek of in open zee?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

As hoeft niet alleen te worden uitgestrooid op een officieel strooiveld, op op open zee. Het mag ook op een 'dierbaar plekje'.

U bent daarbij echter gebonden aan 2 dingen.

De eerste is dat u toestemming nodig hebt van de eigenaar van het terrein waar u de as wilt verstrooien. U zou het zelf waarschijnlijk ook niet prettig vinden als vreemden as in uw tuin verstrooien.

Het tweede punt is dat de gemeente er regels voor vastgesteld kan hebben. Een heel klein aantal gemeenten heeft vastgesteld (in de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening) dat er een beperkt aantal plekken is waar verstrooid mag worden. De meeste gemeenten hebben vastgesteld dat (bijna) overal verstrooid mag worden, behalve op bepaalde plekken waar het niet mag. Bij dat soort plekken moet u denken aan kinderspeeltuinen, vuilinisbelten of het asfalt van verkeersknooppunten, wat het niet hygiƫnisch, niet ethisch is, of waar de as niet in de grond kan worden opgenomen. Er zijn ook gemeenten die op dit vlak niets geregeld hebben en dan zijn er dus ook geen geboden of verboden.

Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubriek Cremeren: As verstrooien.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >