Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Moet asverstrooiing door medewerker crematorium?


26 augustus 2007

Vraag nummer: 4932  (oude nummer: 9616)

Dag heer / dame,

Mijn papa is recent overleden. We hebben bericht gehad van het crematorium over 'wat te doen met de as'. Volgens papa's wens willen wij de as verstrooiing op de plaats waar zij elkaar ontmoet hebben. Volgens de brief van het crematorium hebben we hier toestemming voor nodig. Dat begrijp ik. Maar tevens wordt vermeld dat zij (medewerker crematorium) de as gaat verstrooien. Dat is niet onze wens. Papa's wens is dat ik de as verstrooi. Mag dat?

alvast hartelijk dank voor uw reactie,

met hartelijke groet
I. X.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De as mag overal worden verstrooid waar men maar wil, onder 2 voorwaarden: het moet niet op een plek zijn die in een gemeentelijke verordening verboden is (dat is bijvoorbeeld op drukke verkeerspunten, in speeltuinen, op afvalbelten e.d.) en er moet toestemming zijn van de eigenaar van de grond. Men mag niet ongevraagd de as bij de buurman over de heg kieperen, kort gezegd.

Er is geen regel of voorschrift dat een medewerker van het crematorium de as verstrooit. Mag u zelf doen. Als u zelf as wilt verstrooien kunt u de asbus bij het crematorium (op afspraak) ophalen en de inhoud op elk door u gewenst moment zelf verstrooien.

Ook op het terrein van een crematorium mag een nabestaande zelf strooien. Er zal wel iemand van het crematorium meegaan om te kijken óf het gebeurt en of het op de goede plek gebeurt. Dat is voor een deel service, maar ook omdat het crematorium wettelijk verplicht is te registreren wat er met de as is gebeurd. Buiten haar terrein is dat niet meer haar verantwoordelijkheid. Men registreert dan dat op datum X de asbus van meneer Y ter hand is gesteld aan mevrouw Z. Maar als de as van Y op eigen terrein wordt verstrooid, moet men dat controleren en noteren.

Overigens vinden sommige mensen het zelf verstrooien een wat vreemd idee. Daarom is het soms toch wel handig als een ander dat doet.
En hoe verstrooi je dan? Kieper je de asbus in 1 keer om of hoe je dat met een huishoudzeef? Crematoria hebben er speciale strooiers voor, die men misschien kan lenen of huren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >