Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mijn zus eist asverstrooiing


10 januari 2016

Vraag nummer: 44789

Mijn overleden zus heeft mij als executeur testementair vernoemd. Zij heeft mij ook de opdracht gegeven om haar te laten cremeren. En ook te begraven in een urnen graf. Het urnengraf is voor 10 jaar. Deze is in 2013 verstreken. Er werd gevraagt van de begraafplaats om het te willen verlengen. Ik heb dat aan mijn andere zus voorlegt en zij wilde daar niet aan meebetalen. Want dat deed haar gevoelsmatig niets. Aan gezien ik op dat moment de hoge kosten niet alleen kon betalen was ik genoodzaakt het tebeindigen. Ik heb de urn op gehaald en staat bij op een mooi plekje in de kamer. Nu begint mijn zus na 21/2 jr.te dwingen dat ik met haar de urn moet uitstrooien. Want ik hou geen rekening met haar gevoelens!? Zij wil desnoods mijn broer (waar ik meer dan30jr) geen kontakt meer heb erbij halen. Hij heeft toen van het overlijden van mijn oudste zus geen bericht gekregen op uitdrukkelijk verzoek van haar! Om ruzie te voorkomen bij haar crematie. De vraag is wat is mijn plicht of recht bij deze ellendige situatie? Verdelen wil zij niet.

Alvast bedankt.
Vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als u de asbus met de as van uw overleden zus thuis bewaart, hebt u voor de volle 100% zeggenschap en mag u zelf beslissen wat er met de as gebeurt. Als u de as niet wilt verstrooien, doet u het niet.

Bovendien bent u door uw overleden zus aangewezen als executeur, hebt u opdracht gegeven voor de crematie en had u de asbus 10 jaar in een urnengraf laten plaatsen. Dan was u waarschijnlijk ook rechthebbende van dat urnengraf. Als opdrachtgever van de crematie en rechthebbende van het graf hebt u nog twee extra juridische redenen om over de as te mogen beschikken.

Heel vervelend als uw andere zus begint te drammen. Maar daar hoeft u zich niets van aan te trekken: u beslist wat er met de as gebeurt. Uw overleden zus heeft haar crematie en de zeggenschap over de as aan u toevertrouwd.
Er is ook geen enkele plicht om de as te verdelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der PuttenTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >