Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten uitstrooien as over graf


18 januari 2011

Vraag nummer: 7827  (oude nummer: 16349)

Beste Mevrouw, Meneer.
Mijn broer is overleden en had een wens om uitgestrooid te worden over de graven van zijn opa en oma op een kerkhof bij een kerk.
Mijn broer en ik hebben zijn wens ingewilligd en nietsvermoedend uitgestrooid.
Een maand later krijgen wij een factuur van € 1500 euro.
Is dit reeël? De graven worden betaald door de familie.

Antwoord:

Geachte heer,

Men mag nooit zelf, zonder meeweten en toestemming van de beheerder van een begraafplaats, daar as verstrooien. Begraafplaatsen rekenen er gewoonlijk een (bescheiden) bedrag voor, omdat men toch ergens inkomsten uit moet hebben.
Maar ook zijn er wettelijke regels over de registratie van het verstrooien van as op een begraafplaats. Daar heeft de begraafplaats een vergunning voor nodig en daar gaat u met uw illegale verstrooiing dwars doorheen. Zo kan een begraafplaats niet goed aan de vergunningvereisten voldoen.

Bovendien mag men niet op iedere begraafplaats as verstrooien; sommige begraafplaatsen staan het - soms om religieuze redenen - niet toe. Of omdat men geen vergunning heeft.
Vaak is het verstrooien van as op een begraafplaats ook verboden op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening; dan is het verstrooien een strafbare handeling. Tenzij er een vergunning is.

Voorts is het kerkbestuur eigenaar van de begraafplaats. Anderen mogen daar niet zomaar handelingen verrichten. Hoe zou u het vinden als iemand ongevraagd as in uw tuin zou strooien? Juridisch is dat precies hetzelfde: men doet iets op het terrein van een ander.

Ik kan de factuur van € 1500,- niet verklaren. Misschien moesten de grafrechten van het graf van opan en oma wel verlengd worden. Zoiets vermoed ik, gelet op de hoogte van het bedrag.

U kunt natuurlijk bij het kerkbestuur om een toelichting vragen. Maar het lijkt me verstandig, voor de goede verhoudingen, om eerst excuses aan te bieden voor de illegale verstrooiing en uit te leggen dat u er niet goed bij had nagedacht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >