Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten as verstrooien


16 september 2003

Vraag nummer: 2480  (oude nummer: 3061)

Geachte heer,

Wij willen binnenkort de as van mijn oom verstrooien. In de gemeente waar wij wonen is dit alleen toegestaan op het strooiveld op het kerkhof. Dat is jammer maar niets aan te doen. Nu zijn wij volgens de gemeente verplicht om hier de beheerder van het kerkhof bij te betrekken. Als hij dit voor ons verstrooid, zonder familie, zijn de kosten € 89,-. Als er wel familie bij wil zijn, worden de kosten verhoogd naar € 124,-, omdat de beheerder dan zijn nette pak moet aantrekken (letterlijk de woorden van een gemeenteambtenaar). Wij willen dit eigenlijk zonder vreemde doen en zonder die kosten. Mogen ze dit zo maar op deze manier doen?

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Clasien van Schijndel

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, dat mag.
En ik kan me voorstellen dat u de kosten hoog vindt, maar het is goed om u anderzijds te realiseren dat de (onderhouds)kosten van een begraafplaats voor een gemeente bijzonder hoog zijn. De jaarlijkse lasten van een gemiddelde gemeente voor een (of meer) begraafplaats(en) liggen vaak in de sfeer van ruim 200.000,- euro. Men krijgt natuurlijk inkomsten aan grafrechten e.d., maar men houdt die tarieven vaak bewust laag. De gemiddelde gemeente legt er jaarlijks toch al snel 100.000,- euro op toe. Dan is het niet zo vreemd dat men ook bij asverstrooiing graag een bijdrage in die kosten heeft.

Als u daar allemaal niet voor voelt, kunt u de as elders verstrooien. Op de meeste begraafplaatsen wordt een bedrag gerekend, maar het zelf verstrooien op weiland, in bos, heide e.d., wat in de meeste gemeenten wordt toegestaan, is kosteloos.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >