Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Illegaal verstrooien van buurvrouw zonder toestemming


3 augustus 2018

Vraag nummer: 55768

Ik heb vandaag te horen gekregen dat de buurvrouw die jaren lang naast me heeft gewoond en een paar jaar geleden is overleden, illegaal achter mijn huis is verstrooid,ik vindt het idee onpasselijk en associaal,ik vindt het ongepast dat ik en m'n buren niet op de hoogte zijn gesteld,wat kunnen we hier tegen doen??

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Hier is niets meer aan te doen.

In deze rubriek zeg ik altijd dat de verstrooiing van as op veel plaatsen mogelijk is, maar dat men altijd toestemming moet hebben van de eigenaar van de ondergrond.

En als het bijvoorbeeld gaat om een huurhuis of flatgebouw met een gemeenschappelijke tuin, dat men toestemming moet hebben van de bewoners. Dat zijn de mensen die dan de gebruiksrechten van de grond hebben.

Ik merk soms dat mensen het vragen van toestemming aan de eigena(a)r(en) of huurder(s) die gebruiksrechten hebben, maar flauwekul vinden. Alles moet kunnen. Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Het verstrooien van de as van een overledene is voor veel omwonenden een forse inbreuk op de levenssfeer. Ik begrijp best dat u dat asociaal en ongepast vindt.

Maar als het gebeurd is, is er niets meer aan te doen. Je kunt de as niet meer uit de grond halen; die sijpelt met regenwater de grond in.

Als u weet wie de as verstrooid heeft en wanneer, kunt u er nog niets mee.
Het is niet strafbaar om as te verstrooien, dus de politie kan er niets mee.
Als eigenaar of huurder kunt u het een inbreuk op uw gebruiksrechten vinden, maar dan moet het echt op uw terrein hebben plaatsgevonden. Wat er bijvoorbeeld op een gemeenschappelijk veldje of in een aangrenzend plantsoen plaats vindt, daar hebt u formeel geen zeggenschap over.
Als iets wel op uw terrein heeft plaatsgevonden, kunt u juridisch nog niets. Want wat is de schade die u daarvan hebt? Financieel geen enkele en aan emotionele schade doet het Nederlands recht alleen in uitzonderingsgevallen. Bovendien kost procederen een veelvoud van wat een mogelijke vergoeding zou kunnen zijn, dus dat is zinloos.

Zie ook: het verstrooien van as op een eigen gekozen plek:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >