Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asvertrooiïng onder de grafsteen van mijn moeder


17 juni 2011

Vraag nummer: 24729  (oude nummer: 16815)

Mijn moeder is begraven op de begraafplaats van Zennewijnen (gem.Tiel). Mijn vader is onlangs overleden en gecremeerd. hij wilde graag dat zijn as verstrooid wordt op het graf van mijn moeder, maar onder de grafsteen. dat zou logistiek kunnen als de steenhouwer de staan terug plaatst nadat hij de naam van mijn vader op de steen heeft gezet.
Nu geeft de gemeente Tiel te kennen dat zij dat liever niet (geïnformeerd door de begrafenisondernemer bij de gemeente) hebben. Kunnen wij toch de wens mijn mijn vader inwilligen. Wat maakt dat de gemeente Tiel het kan verbieden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een gemeente kan het verbieden omdat zij verordenende bevoegdheid heeft. Zij kan verordeningen ('lokale wetten') maken. Overtreding van regels in die verordeningen kan soms strafbaar worden gesteld.

De houder van een begraafplaats kan als eigenaar van het terrein ook eigen regels hanteren voor het wel of niet mogen verstrooien van as op het terrein. En voor het verstrooien van as in of op een graf.
Precies zo als dat u als eigenaar ook zelf bepaalt wat er in uw eigen tuin gebeurt. U staat vreemden ook niet toe om zomaar as in uw tuin te verstrooien, neem ik aan.

Nu zie ik feitelijk ook geen enkel bezwaar tegen het verstrooien van as in een graf, zoals u het beschrijft.
Als de regeling voor de begraafplaats dit niet toe zou staan, kunt u de gemeenteraad een brief schrijven en vragen om die regeling aan te passen.

Er is wettelijk, feitelijk en uit milieu-oogpunt geen enkel bezwaar tegen het verstrooien van as in of op een graf. Dus waarom zou men dat in een regeling tegen gaan? Alleen in sommige meer orthodoxe christelijke kringen heeft men bezwaren tegen cremeren en het verstrooien van as. Maar Tiel ligt niet in de bible-belt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >