Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asverstrooing Italie


25 november 2004

Vraag nummer: 3508  (oude nummer: 5031)

Mijn moeders laatste wens was om uitgestrooid te worden in Florence, Italie. Ik wil graag weten hoe ik dit moet regelen, ben al bij de Italiaanse ambassade en consulaat geweest maar krijg elke keer als antwoord alleen hoe ik de as moet vervoeren, hoe kom ik te weten waar het mag en wat de kosten zijn en hoe ik dit moet regelen kan dit ook via een nederlands uitvaartcentrum geregeld worden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik denk niet dat een bedrijf of instantie in Nederland weet wat de regels voor het verstrooien van as in Florence zijn, als men het u op de ambassade en het consulaat niet kan vertellen.
Andersom zou het overigens ook lastig zijn als iemand in Italië bij de Nederlandse ambassade zou vragen wat de regels voor het verstrooien van as in Utrecht zijn. De regels kunnen namelijk per gemeente verschillen.
Misschien is dat in Italië ook zo.

We kunnen het u dus niet vertellen, maar ik geef u het volgende in overweging.
Als het in Italië verboden zou zijn om as te verstrooien, zou het voor de hand liggen dat men u dat wél zou kunnen vertellen. Meestal weten overheden erg goed wat verboden is en minder goed wat allemaal mag.
Het systeem van wetgeving van veel landen op het gebied van begraven en cremeren is dat men regelingen heeft voor begraven en cremeren en asbezorging in den lande. Maar niet of weinig voor ingevoerde asbussen. Het is denkbaar dat een crematorium in Italië geen asbus na crematie mag afgeven om de as te verstrooien, maar dat men de as alleen op bepaalde strooivelden mag verstrooien. Maar als men van het buitenland de as invoert, is die beperking er niet. Zo'n soort systeem gold tot ongeveer 10 jaar geleden ook in Nederland. Men mocht als crematorium geen asbus aan de nabestaanden geven. Maar men mocht wel de asbus naar het buitenland verzenden. Nabestaanden mochten de asbus uit het buitenland laten komen en thuis bewaren. Een beetje idioot allemaal, maar zo was het legaal.
Misschien is het een idee om niet al te veel te vragen, maar die asbus gewoon een keer op vakantie mee te nemen en dan aan de wens van moeder te voldoen. Zonder veel paperassen en toestanden doen wat het hart ingeeft en zo, is dat niet typisch Italiaans?

Zie ook de sub-rubrieken As verstrooien en Buitenland (in de rubriek Overige onderwerpen).

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >