Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asverstrooiing strand Zoutelande


3 januari 2015

Vraag nummer: 41141

Mijn moeder is op 8 december overleden. Mijn moeder ging altijd met mijn tweelingzusje en met mij op vakantie in Zoutelande. Mijn vraag: is het mogelijk om mijn moeder vanaf het strand bij Zoutelande in zee te verstrooien.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is een feitelijk klein maar juridisch groot verschil tussen het verstrooien van as in het water of op het land, als het om het strand gaat.

Het verstrooien van as in zee, vanaf het strand, is verboden. Men mag as alleen in open zee verstrooien. De wetgever wil niet dat badgasten in water met as gaan pootjebaden.
Onder 'open zee' wordt verstaan de zee op een afstand van minstens 12 zeemijlen (22,224 kilometer) uit de kust, gerekend vanaf de laagwaterlijn. Open zee kan men dus alleen per boot bereiken.

Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Veere is het verstrooien van as op het strand (dus het zand) niet verboden. Incidentele asverstrooiing is wel verboden indien daardoor hinder of overlast wordt veroorzaakt voor derden.

Zal de politie massaal uitrukken, u in de boeien slaan en zult u de rest van uw leven in het gevang doorbrengen als er toch as in het water wordt verstrooid. Of de as in het water waait? Nee, waarschijnlijk niet. Maar u vraagt of het mogelijk is.
Alles is mogelijk, maar volgens de wet is het verstrooien van as in water nabij de kust niet toegestaan. Op het strand/zand wel.

Zie ook: Mag men zelf een plaats voor het verstrooien van as kiezen?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wat mag in de kist mee begraven worden?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >