Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asverstrooiing namens dementerende moeder


30 december 2015

Vraag nummer: 44694

Mijn vader is 3 jaar geleden overleden. Zijn as in begraven. Vrij snel na het overlijden van mijn vader bleek dat mijn moeder dementeren was. Zij is 4 maanden na het overlijden van mijn vader door de rechter uit huis geplaatst en opgenomen op een gesloten afdeling in een verpleegtehuis. Na 3 jaar willen wij het as van mijn vader uit gaan strooien (is het einde van de afgesproken periode). Mijn moeder is de opdrachtgever van de crematie geweest, maar zij kan nu niet meer tekenen. Mijn broer en ik willen allebei het as laten uitstrooien. Het crematorium geeft echter aan dat zij niet zonder toestemming van mijn moeder mogen doen. Dit kan alleen als wij een verklaring van de curator kunnen overleggen. Die hebben wij niet. Ik regel de administratie voor mijn moeder en alle andere bijeenkomstigheden, dit in goed overleg met mijn broer. Het crematorium is inmiddels in bezit van de uitspraak van de rechter dat mijn moeder destijds per direct uit huis is geplaatst omdat zij een gevaar voor haar zelf en haar omgeving was en een verklaring van haar behandelende arts. Hoe kunnen wij nu toch regelen dat wij het as van mijn vader kunnen uitstrooien zonder een handtekening van mijn moeder?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dit is toch wel vreemd. Hoe kunt u allerlei zaken van uw moeder regelen als er geen bewind of curatorschap geregeld is? Hoe beheert u haar bankrekening, bijvoorbeeld? Misschien op basis van een oude machtiging toen uw moeder nog niet dementeerde?

Ik denk dat het verstandig is om de juridische vertegenwoordiging van uw moeder op de juiste manier te regelen. Door u en/of uw broer door de rechtbank tot curator te laten benoemen, of bewindvoerder.

Curatele, bewind en mentorschap kunt u aanvragen bij de kantonrechter in het arrondissement waar u woont. Voor het indienen van het verzoek is een advocaat niet verplicht. U mag dit dus zelf doen. Voor de behandeling van uw verzoek moet u wel griffierechten betalen.

Voor het aanvragen (of wijzigen) van curatele, bewind en/of mentorschap kunt u de formulieren gebruiken van Rechtspraak.nl. In deze formulieren staat ook welke documenten u mee moet sturen.

Ik kan het crematorium alleen maar gelijk geven om geen as af te geven of om handelingen met de as te verrichten zonder dat een juridisch geldige opdracht is gegeven door een bevoegde persoon.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >