Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asverstrooiing bij de Noorse kust


2 februari 2002

Vraag nummer: 795  (oude nummer: 1068)

Tue Nov 24 15:43:01 1998

Mevrouw wil dat na haar overlijden haar as wordt verstrooid op zee voor de kust van Noorwegen. Is dit mogelijk, zijn er vergunningen voor nodig, gaat dit vanuit Nederland of via Noorwegen? Kan dit traject vantevoren worden geregeld?

Antwoord:

Wed Nov 25 00:14:39 1998

Geachte heer of mevrouw,

Voor de verzending van een asbus naar het buitenland is in Nederland geen vergunning nodig. Ik verwacht ook niet dat voor de invoer van een asbus in Noorwegen aldaar een vergunning nodig is, want dat zou onlogische en niet-controleerbare wetgeving zijn en dat verwacht ik in Noorwegen niet. Ik verwacht niet dat voor het verstrooien van as op zee in Noorse wateren een vergunning nodig is.
Een vergunningsysteem is logisch als men iets wil reguleren, bijvoorbeeld dat er te veel op een plek wordt verstrooid dan wel dat er op een niet-piƫteitvolle plek wordt verstrooid. Dat alles lijkt mij op zee niet aan de orde, want de zee kan hele grote hoeveelheden 'verwerken'. Denkbaar zou wel zijn dat het verstrooien op zich - in de zin van het doen 'verdwijnen' van de as - aan een soort vergunning onderworpen is.

De regelgeving in Noorwegen ken ik echter niet. Ik denk dat u zich het beste tot de Noorse ambassade en/of het consulaat in Den Haag kunt wenden met het verzoek om informatie. Als dat geen duidelijke informatie oplevert, kunt u ook nog denken aan de Nederlandse ambassade in Oslo. Per slot moet onze ambassade zich bekommeren om Nederlanders in den vreemde, ook als het gaat om hun stoffelijke resten.

Maar goed, als u weet of er wel of geen vergunning nodig is, dan bent u er nog niet. Want de handeling moet verricht worden, door iemand en vanaf een schip of vanuit een vliegtuig. En wie regelt de contacten?
Het lijkt mij dat het traject van tevoren geregeld kan worden in die zin dat uitgezocht wordt wie dat in Noorwegen kan/mag verzorgen en welke specifieke eisen eventueel gesteld worden.
Dat lijkt mij een klus die op de weg ligt van een in asverstrooiing gespecialiseerd bedrijf, zoals Aqua Omega in Oostvoorne (tel. 0181-485753; fax 0181-487962). Ik kan mij voorstellen dat zo'n bedrijf contacten heeft met zusterbedrijven in andere landen en het traject voor u kan verzorgen. Misschien hoeft u dan niet het wiel weer uit te vinden.

mr W. van der Putten

25 november 1998

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >