Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asverstooien; vergunning voor strooiveld nodig?


8 februari 2022

Vraag nummer: 64354

Goede morgen,
Ik ben beheerder van 'n kerkhof en we hebben nog geen strooiveld, we hebben voornemens om deze aan te leggen.
Heb je hievoor 'n vergunning nodig van 'n overheid?
Met vriendelijke groet,
Louis Huijs

Antwoord:

Geachte heer,

Of uw begraafplaats een vergunning nodig heeft om as te kunnen verstrooien, hangt af van de omstandigheden. Namelijk of er families komen, die graag as willen verstrooien. Dan wel dat (formeel) het bestuur (feitelijk de beheerder) van de begraafplaats as wil verstrooien wanneer zij asbussen uit graven ruimt; dat gebeurt door as te verstrooien.

We kijken eens even naar de wet. Artikel 66b van de Wet op de lijkbezorging regelt: "De bestemming van een terrein om permanent as op te verstrooien door de houder van een crematorium en de houder van een plaats van bijzetting vindt niet plaats dan met vergunning van burgemeester en wethouders van de gemeente waarin het terrein is gelegen."

Als families as verstrooien, doen ze dat incidenteel. Ze komen niet jarenlang elke week as verstrooien van allerlei familieleden, neem ik aan.
De wet heeft het over "permanent as verstrooien" door "de houder van een plaats van bijzetting". Een plaats van bijzetting is de begraafplaats. Met andere woorden: als u als beheerder regelmatig asbussen ruimt, door de as op uw terrein te verstrooien, hebt u een vergunning nodig. Voor de diverse families die af en toe komen, is geen vergunning nodig.

Kortom: als u in uw functie als beheerder af en toe de inhoud van oude asbussen ruimt door de as te verstrooien, hebt u een vergunning nodig. Voor families niet.

Echter, misschien zijn er twijfelgevallen. Ik adviseer om eigenlijk altijd bij de gemeente een vergunning te vragen, omdat die heel makkelijk verleend kan worden. Bij sommige gemeenten rekent men geen kosten, bij andere een paar tientjes. Met een vergunning zit u altijd goed.

Voorts adviseer ik om het hele terrein van de begraafplaats als strooiveld aan te wijzen. Dus niet een bepaald hoekje of veldje. Den hebt u de handen vrij om (als families dat wensen) in of boven graven te verstrooien, of tussen een aantal struiken.
Als er behoefte aan is bij nabestaanden, zoals u schrijft, kunt u natuurlijk ook een speciaal strooiveldje aanleggen of aanwijzen. Maar dat staat los van de vergunning voor het hele terrein.

Vergelijk andere vragen in de subrubriek 'Strooiveld' en in de subrubriek 'As verstrooien'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?




TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >