Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asuitstrooiing op graf en de kosten


20 mei 2006

Vraag nummer: 4462  (oude nummer: 8045)

In eerste instantie wilden wij de as van onze gecremeerde moeder in de grond van het graf van onze vader begraven. Echter de gemeente kreeg er lucht van en stelde dat wij dit eerst moesten aanvragen en nadat het grafrecht met 10 jaar verlengd wordt ca. 570 euro jaarlijks zouden moeten betalen. Mijn vraag is mag ik de as over het graf strooien of moet ik daar ook weer een aanvraag indienen en kosten betalen?

Antwoord:

Geachte heer,

U mag inderdaad niet zomaar een asbus in een graf bijzetten. De begraafplaats kost de gemeente geld. En het vragen van een tarief voor het begraven van een kist of plaatsen van een asbus is een van de weinige manieren om tegenover die kosten ook inkomsten te krijgen. En als men een graf langer gebruikt, is het ook logisch dat er meer 'huur' betaald wordt.
Hetzelfde geldt voor het verstrooien van de as over een graf. Ook dat is een handeling die meestal geld kost. Om dezelfde reden: op de een of andere maniet heeft de gemeente geld nodig om de begraafplaats te bekostigen.

Er is nog een andere reden waarom men niet zelf spontaan een asbus mag plaatsen of as verstrooien op een begraafplaats. Die reden is dat de houder van de begraafplaats precies moet administreren waar een asbus en wiens asbus ergens wordt bijgezet en wiens as is verstrooid. Dat is wettelijk voorschrift.

Het is wel mogelijk om as op allerlei andere terreinen te verstrooien, zoals in een bos of in de eigen achtertuin, zonder dat er kosten aan verbonden zijn. In sommige gemeenten is het verboden, maar in de meeste gemeenten niet.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >