Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As voor Noorse kust


6 september 2002

Vraag nummer: 1012  (oude nummer: 1346)

Fri Nov 27 21:48:05 1998

Geachte heer Van der Putten,

Ik las de vraag over de asverstrooiing in Noorwegen (vraag 1068) en vraag mij af of dit in Noorwegen wel mag. Immers conform een of het Verdrag van Oslo betreffende verontreiniging van zeewater e.d.is het dacht ik verboden om as op zee te verstrooien.
Is het niet zo dat vanuit Nederland het verstrooien van menselijke asresten wordt gedoogd. Er is dacht ik een uitspraak betreffende het verbieden van verstrooien van as van huisdieren.
Vriendelijke groet,

F.K.

Antwoord:

Sat Nov 28 12:56:39 1998

Geachte heer K,

Ik weet ook niet of het in Noorwegen wel mag. Van iemand die wel eens contact hierover heeft gehad met de Noorse ambassade heb ik gehoord dat men het daar niet wist. Ze zeiden in ieder geval niet dat het niet mocht.
De inhoud van het Verdrag van Oslo ken ik niet. Maar als er een verdrag inzake voorkoming van verontreiniging van zeewater is, lijkt het mij al snel dat Nederland er ook partij in is. In Nederland wordt het verstrooien van as in zee niet gedoogd, maar is het zelfs van oudsher wettelijk geregeld dat het mag.
Maar als er een verdrag zou zijn dat asverstrooiing zou verbieden, zou het niet wettelijk zo geregeld zijn.

Een uitspraak over een verbod van verstrooiing van as van huisdieren in zee ken ik niet. Als het een uitspraak van een Nederlandse rechter zou zijn, zou er toch een redelijke kans moeten zijn dat ik die zou kennen, maar neen. Ik moet er wel bij aantekenen dat uitspraken van 'gewone' rechtbanken in de regel niet worden gepubliceerd (alleen van hoger beroep zaken) en dat dan het bestaan moeilijk te achterhalen is.

mr W. van der Putten

28 november 1998

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >