Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As verstrooiing; zijn er duidelijke regels?


30 augustus 2004

Vraag nummer: 3286  (oude nummer: 4588)

mijn vraag is of er duidelijke regels regels zijn over het uitstrooien van de as van de overledenen.
moet men daar toestemming van de gemeente voor hebben? of kan het nog per gemeente verschillen? en moet zo'n plek na het uitstroien aangeduit worden?

in afwachting van uw reactie.
m.v.g. m v/d zande

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw v/d Zande,

Iedere gemeente kan regels hebben voor het verstrooien van as. Er zijn twee systemen. De eerste is dat het overal mag, behalve op enkele plaatsen niet. De tweede is dat het nergens mag, alleen op enkele plaatsen wel. Dit kan dus per gemeente verschillen. Maar de meeste gemeenten hanteren het soepele systeem, dat het (bijna) overal mag.

Er is geen toestemming of vergunning van de gemeente-als-overheid voor verstrooiing nodig; u moet alleen weten of het op bepaalde plekken wel of niet mag. Daarvoor kunt u de gemeente bellen. Men kan in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) kijken, waar het meestal in staat. Men kan met de APV in de hand zeggen of er een probleem is of niet.
Als er wordt verstrooid op een plek waar het niet is toegestaan, riskeert men een proces-verbaal en een boete.

U hebt wel altijd toestemming nodig van de eigenaar van de grond. Als het uw eigen tuin is, is dat dus geen probleem. Wel is het een punt als de grond van derden is, van de gemeente of Staatsbosbeheer, bijvoorbeeld. De gemeente als lokale overheid hoeft dus geen toestemming te geven, maar wel als de gemeente toevallig de eigenaar van de stukje grond is.

Zo'n plek hoeft na het verstrooien van de as niet aangeduid of met iets gemarkeerd te worden. Na het verstrooien ziet niemand dat er op die plek as verstrooid is, tenzij je de as op een hoopje gooit. Dan waait en regent het pas na verloop van tijd weg.

Zie ook andere vragen in de sub-rubriek ' As verstrooien' van de hoofdrubriek 'Cremeren'.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >