Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As verstrooien zonder toestemming


26 juni 2007

Vraag nummer: 4846  (oude nummer: 9419)

geachte heer,

mijn zus, opdrachtgever, heeft zonder toestemming van haar broers en zusje het as verstrooid van onze moeder. Dit terwijl 3 van de kinderen al een besluit hadden gemaakt over waar en voor hoelang er een gedenksteen zou zijn. Alleen mijn zus was er niet mee eens. We waren te laat met het beslag leggen van de urn. Ze had het inmiddels al opgehaald en dezelfde middag verstrooid. Is er een mogelijk om alsnog ons gelijk te krijgen.

met vriendelijk groet

X Xxxxx

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Strikt wettelijk genomen hoeft een opdrachtgever van een crematie voor de verdere bestemming die aan de as wordt gegeven - bewaren of verstrooien - geen toestemming van een familielid te hebben. Hij of zij moet zich alleen houden aan de wens van de overledene, of de vermoedelijke wens.

Of dat hier het geval is, weet ik niet. Maar als er geen (vermoedelijke) wens van de overledene bekend is en er in familiekring de wens bestaat om de asbus te bewaren, in een nis of in een graf, dan heeft volgens de rechtspraak de wens om de asbus te bewaren voorrang boven het verstrooien van de as.

Indien iemand snel en stiekem de as verstrooid heeft, houdt het echter op. Dat is niet meer terug te draaien. Het is niet strafbaar. Ik zou persoonlijk als familie de komende jaren geen geld meer uitgeven aan verjaardagscadeautjes voor die zus, maar dat is iets anders.
Misdaad loont soms toch, helaas.

Wat u nog wel kunt doen is een nis in een urnenmuur met een gedenkplaat huren als een soort herdenkingsplek voor uw moeder.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >