Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As verstrooien op Bali


23 december 2010

Vraag nummer: 7790  (oude nummer: 16287)

Mijn zusjes en ik moeten de as van vader en moeder, die achter elkaar zijn overleden in het laatste half jaar, uitstrooien in Indonesië. Wij hebben de aktes, vertalingen etc. Volgens de Ind. ambassade moeten we iemand hebben die in Indonesië zorgt voor de urnen etc. Ook de lokale gemeente aldaar. Weet u of dit echt zo is? Is er ook een andere, makkelijkere manier? Wij kennen niemand op Bali aan wie we dit nu kunnen vragen?
Wij wachten uw antwoord af.
Groet,

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik adviseer ruim 10 jaar in deze rubriek over het transport van een asbus naar het buitenland en het verstrooien van as, met name ook in Indonesië. (Zie de vele tientallen antwoorden op vergelijkbare vragen over het transport van een asbus naar het buitenland in de sub-rubrieken 'Vervoer as' en 'As verstrooien' van de hoofdrubriek Cremeren en 'Buitenland' van de hoofdrubriek Overige onderwerpen.)

Formeel moet ik zeggen dat men inlichtingen in moet winnen bij ambassades en dergelijke. Ik ken immers alle eventuele regelingen in het grote buitenland niet.
Mijn ervaring is evenwel dat men niets moet vragen, maar de asbussen als handbagage op reis in het vliegtuig mee moet nemen en de as ter plekke kan verstrooien waar men wenst. Ik heb in 20 jaar nog nooit gehoord dat er dan een probleem was.

Handig (maar niet per se nodig) kan alleen zijn een crematieverklaring in het Engels van het crematorium waar uw ouders zijn gecremeerd.

Soms is het zo dat als je 10 (met name buitenlandse (maar een enkele keer ook wel Nederlandse, haha)) ambtenaren iets vraagt, ze met 11 verschillende antwoorden komen. Die vaak op niets zijn gebaseerd, alleen het gevoel dat er wel regels zullen zijn. Maar die zijn er vaak niet. Ik denk dat het ook in uw geval zo is. Ik durf een weddenschap af te sluiten dat er in Indonesië geen wet is die zegt dat u allerlei aktes en vertalingen moet hebben, dat iemand in Indonesië de urnen moet overnemen, etc., etc.

De Indonesische ambassade heeft op haar site richtlijnen staan voor het transport van overledenen. Wellicht dat men die deels op uw asbus van toepassing verklaart. Maar ik denk dat het ambtelijke overijverigheid is. Er staan dingen in die volstrekt zinloos zijn en onmogelijk zijn.
Daarom: neem de asbus gewoon zelf mee, zonder poespas.

Als u de as niet zelf naar Bali wilt of kunt brengen, kunt u een uitvaartonderneming inschakelen. Als u zelf geen contacten hebt of wilt zoeken, adviseer ik u contact op te nemen met Van der Heden I.R.U. in Hilversum.
http://www.uitvaart.nl/index.php?s_page_id=9&s_bid=44983&ba_search_land=&ba_search=true&s_cid=877&ba_search_name=&ba_search_tel=&ba_search_place=&ba_search_tref=

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Een andere vragenstelster deelde in augustus 2017 haar ervaringen in vraag 'As verstrooiing in Indonesië 2'.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >