Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As uitstrooien in het buitenland


29 augustus 2003

Vraag nummer: 2433  (oude nummer: 2984)

Mijn man en ik zijn op heel wat plekken in de wereld geweest. En als sterf zou ik graag op mijn lievelingsplaats uitgestrooid worden. Deze plaats is Monument Valley. Mijn vraag is natuurlijk: kan mijn laatste wens uitkomen en welke dingen moeten er dan geregeld worden.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw (laatste) wens kan uitkomen, mits het toegestaan is om in Monument Valley as te verstrooien. Ik moet – ongetwijfeld tot mijn grote schande – bekennen niet te weten waar Monument Valley ligt. Het klinkt als de vallei met de 4 enorme uit de rotsen gehouwen koppen van voormalige Amerikaanse presidenten, die mij o.a. op het netvlies ligt als decor van een klassieke Hitchcock. Maar misschien is het ergens anders.
Relevant is de vraag of in die staat een particulier zelf as mag verstrooien op een door hem/haar gewenste plek. Dat weet ik niet, maar dat zult u zelf relatief eenvoudig uit kunnen vinden door contact op te nemen met de lokale overheid of een crematorium in die regio. Ik denk dat de regelgeving per staat kan verschillen, net zo goed als dat ze in Duitsland per Bundesland verschilt.

Aan onze kant van de oceaan is het allemaal geen enkel probleem.
Men kan zich in Nederland laten cremeren. Er zijn vervolgens 2 opties.
1. Men kan vervolgens de beheerder van het crematorium vragen om de asbus te verzenden naar een persoon of instantie in het buitenland die de verstrooiing van de as uitvoert. Er hoeft geen professionele derde zoals bijvoorbeeld een uitvaartonderneming aan te pas te komen. De kosten verschillen per crematorium, maar zijn tamelijk laag: de portokosten en wat administratiekosten.
2. Uw man of een ander kan zelf de asbus bij het crematorium ophalen, in een koffer stoppen en op het vliegtuig stappen. Men kan voor de zekerheid bij het crematorium een papiertje vragen waarop staat dat het de asbus betreft van u, met uw personalia. Dat is niet zozeer nodig omdat er uitvoer- of douaneformaliteiten zijn, maar omdat de wereld sinds ongeveer 2 jaar bijzonder gefixeerd is op omhulsels die wel eens een bom zouden kunnen bevatten. En de vliegwereld en de autoriteiten van bepaalde landen hebben die fixatie in het bijzonder. Dan lijkt het mij praktisch om overal al bij voorbaat te kunnen vertellen wat en wie het is, die koker. En ‘officieel’ briefpapier van een crematorium is dan handiger dan wat eigen krabbels op een vel papier.
Kortom, eenvoudiger kan het eigenlijk niet.

Zie ook vergelijkbare vragen over as en buitenland in deze rubriek.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >