Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As stiekem verstrooien


20 juli 2017

Vraag nummer: 51399

Geachte Meneer van der Putten

ik heb op uw site https://www.uitvaart.nl/juridisch/cremeren/as-verstrooien een aantal vragen van mensen aan u gelezen en ook uw antwoorden daarop.

om de as van overledenen te willen verstrooien ergens op land of te water is men toestemming nodig van de eigenaren waar de ondergronden van zijn bv rijkswaterstaat of gemeente of land eigenaren of in bos enz

mijn vraag aan u is wanneer iemand dan zonder toestemming van bijvoorbeeld bosbeheer en of gemeente waar het bos van is, ....stiekem.... toch het as ergens uitstrooien zonder dat het iemand opmerkt .

dan kan dat toch ? zonder dat er een haan naar kraait zeg maar.

dat klopt toch ?

dan heeft het as verstrooier het toch voor elkaar gekregen om zonder toestemming van de grond eigenaar het te kunnen doen.

want op sommige site's lees ik ook dat het in praktijken wel eens uitgevoerd wordt

Hoe komen de instanties zoals gemeente of andere grondeigenaren of zelfs de uitvaart verenigingen daar ooit achter wat de as verstrooier met het as gedaan heeft ?

het zijn dan wel de mensen die het asbus van de overledenen opgehaald hebben nadat het asbus 4 weken in de de NIS heeft gestaan en eerst thuis hadden staan .

mag ik hierop uw antwoord ?

mvg

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als as wordt verstrooid, legaal of illegaal, kan het zo zijn dat mensen iets achterlaten waardoor de identiteit van de as bekend is. Wat dat precies kan zijn wil ik niet noemen om geen mensen op gedachten te brengen.

Het illegaal verstrooien van as zal zeker wel eens voorkomen. Maar ik heb niet de indruk dat het om grote aantallen gaat. De meeste mensen zijn fatsoenlijk. Voor het overgrote merendeel van de mensen voelt het niet plezierig om de as van moeder of opa of je echtgenoot op een illegale manier te verstrooien. Het voelt niet goed, het is strafbaar en men kan zich bovendien verraden.

Als as eenmaal verstrooid is, is het niet meer ongedaan te maken. Maar ik hoorde onlangs het verhaal van een beheerder van een kerkelijke begraafplaats waar illegaal verstrooid was. De beheerder had een sterk vermoeden wie het gedaan had; iemand die een week eerder klaagde om het tarief voor verstrooien zo hoog was. De beheerder heeft de as zo goed mogelijk weg geschept en in een vuilnisbak gedaan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen zie:


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >