Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As in kuiltje


5 maart 2009

Vraag nummer: 6241  (oude nummer: 12423)

Binnen ons kerkbestuur zijn we de laatste maanden volop bezig met de regels rondom de begraafplaats. Het oude huishoudelijke reglement is onder de loep genomen en er is nu een nieuw reglement aan de hand van een model reglement gemaakt en goedgekeurd. Tijdens deze werkzaamhedenkwamen we tot de conclusie dat de manier waarop wij as verstooien waarschijnlijk niet helemaal juist is.
onze werkwijze is al ongeveer 12 jaar dezelfde en als volgt.
op een speciaal daarvoor aangewezen stukje grond met een monumentje erop wordt een kuiltje gegraven waarin de as in wordt "verstrooid". daarna wordt het kuiltje weer dichtgemaakt. Dus min of meer begraven.
Nu lees ik in sommige antwoorden van u dat u spreekt over as uitstrooiien in of op een graf.
Mag dit wel? Het gaat over ongeveer 5 uitstrooiingen per jaar.
graag zou ik van u een antwoord ontvangen zodat wij indien nodig nu veranderingen aan kunnen brengen als dit nodig is.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De manier waarop u 'verstrooit' heeft inderdaad meer weg van begraven dan van verstrooien, maar kan zeker ook.
Men denkt bij verstrooien vaak aan het over enkele vierkante meters dun uitstrooien van was, op een manier die doet denken aan het zwaaien met een wierookvat. Op deze manier gebeurt het ook vaak, maar het is niet de enige manier.

Er zijn geen regels over hoe men as moet verstrooien.

Ik ken crematoria die verstrooien door een soort heuveltje van de as te maken en dan min of meer wachten tot de as wegwaait en weg regent. Dat zou niet zo mijn persoonlijke voorkeur hebben; het geeft mij de idee dat iemand een hand vol as van zo'n heuveltje af zou kunnen nemen en mee zou kunnen nemen.
Dan vind ik het begraven van as in een kuiltje, zoals u dat doet, een beter idee.

Bij verstrooiing gaat het er eigenlijk alleen om dat de as in de grond kan trekken en mede door regen zich steeds verder in de bodem wordt opgenomen.
U kunt uw huidige werkwijze gewoon handhaven. Het is zeker in overeenstemming met de wetgeving en de bedoeling van de wetgeving. U helpt de as als het ware alleen een handje om de bodem in te trekken. Ik zou het kuiltje alleen niet erg smal en diep maar eerder wat breed maken.

Het lijkt mij niet nodig om in het reglement precies aan te geven hoe u te werk gaat, of u de as over een oppervlakte verstrooit of dat er een kuiltje wordt gemaakt. Beiden is verstrooiing. Na verloop van tijd kun je ook niets meer terug vinden in het kuiltje.
Als u in het reglement alleen verstrooiing noemt en niet precies de manier waarop, dan blijft er toch nog enige variatie in de uitvoering mogelijk. Ik vind het gebruik van een kuiltje een prima idee, maar kan me ook voorstellen dat een bepaalde familie liever 'echt' verstrooit over een of meer vierkante meters van uw strooiveldje. Daar is dan ook geen bezwaar tegen als u het niet onnnodig gedetailleerd in het reglement beschrijft.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >